Nieuws - Cryptofraudeurs aangeklaagd met behulp van NFT

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Cryptofraudeurs aangeklaagd met behulp van NFT

Blockchain/Technologie
NFT
crypto frauders nft

Fabrizio D'Aloia verloor 2,3 miljoen US dollar in een crypto zwendel. Een Britse rechtbank wil de fraudeur opsporen met behulp van een NFT airdrop.

Papier is geduldig. Helaas geldt dit ook voor veel gerechtelijke procedures. Niet alleen in Duitsland moeten slachtoffers vaak lang wachten voordat een dader wordt veroordeeld.

De toenemende onderlinge verbondenheid van de wereld en de gedecentraliseerde werking van de blockchaintechnologie hebben het in het verleden vaak gemakkelijk gemaakt voor cryptofraudeurs om hun buitgemaakte tokens of munten te laten verdwijnen in de diepten van het internet.

Een beschikking van het High Court van Engeland en Wales zou nu echter de basis kunnen leggen om de daders sneller te vinden - met behulp van DLT. In een recente beschikking heeft de rechtbank de betekening van een gerechtelijk stuk via NFT airdrop toegestaan.

Opsporen van cryptofraudeurs met cryptotechnologie

Specifiek gaat het over de zaak van Fabrizio D'Aloia. De Italiaanse ingenieur en oprichter van de onlinespelaanbieder Microgame zou zijn misleid tot het overmaken van 2,3 miljoen US dollar naar een fraudeplatform.

Dankzij blockchain-technologie zijn de tegoeden nu getraceerd en is achterhaald naar welke twee wallet-adressen het geld is gegaan. Wat explosief is, is dat het gerechtelijk bevel nu via een NFT airdrop naar de wallets van de fraudeurs zal worden gezonden.

Dit is ook nieuwswaardig omdat het een rechtszaak is tegen een niet-identificeerbaar persoon.

''Dit is zo belangrijk omdat het laat zien dat het hof bereid is zich aan te passen aan nieuwe technologie en blockchain te omarmen en daadwerkelijk in te grijpen om consumenten te helpen waar eerdere wetten en regelgevers dat niet konden.''
Joanna Bailey, advocaat bij Giambrone & Partners LLP vertelde CoinDesk

Een ander uniek kenmerk van de beslissing van de rechtbank is dat de vijf cryptobeurzen worden gezien als wettelijke fiduciaires. Hierdoor kan de benadeelde een claim indienen en zijn verloren kapitaal herwinnen.

De toezending van een rechterlijk bevel via NFT-AirDrop is echter niet de eerste in zijn soort. In New York werd deze procedure in juni van dit jaar voor het eerst toegepast.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven