Nieuws - Crypto-zwendel nu de populairste vorm van fraude in Australië

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Crypto-zwendel nu de populairste vorm van fraude in Australië

Scams, criminaliteit en fraude
Crypto Rug pulls Australia

Cybercriminelen in Australië zijn er bijzonder dol op crypto-zwendels te gebruiken om geld te verdienen. Deze trend is wereldwijd waar te nemen.

Voor fraudeurs in Australië is crypto-zwendel de populairste manier om geld te verdienen. Crypto-zwendel is zelfs populairder dan creditcardfraude. Dit meldt het Australische dagblad Sidney Morning Herald.

De ontwikkeling is beangstigend. Alleen al in 2021 liepen Australiërs meer dan 200 miljoen dollar mis door fraude, zegt het programma. Meer dan de helft daarvan is te wijten aan crypto-zwendel. "Het wordt het favoriete betaalmiddel voor alle soorten fraude," vatten Australische consumentenwaakhonden de Australian Competition and Consumer Commission samen in een rapport uit juli 2022. Zij roepen op tot regulering van de cryptomarkt om het probleem in te dammen.

Crypto oplichting: Groeiend probleem niet alleen in Australië

De snelle opkomst van crypto-zwendel is al enkele maanden over de hele wereld te zien. Volgens de NGO The Better Business Bureau steeg crypto-zwendel ook om in 2021 de op een na meest voorkomende vorm van fraude in de VS te worden. In 2020 stonden ze nog steeds op de 7e plaats. Crypto-zwendel is nu de grootste fraudebedreiging voor consumenten, waarschuwde ook de North American Securities Administrators Association.

"Meer dan $7,7 miljard werd in 2021 van slachtoffers gestolen, een jaarlijkse toename van 80 procent," vertelde het hoofd van Chainalysis, 's werelds grootste aanbieder van blockchain gegevens. De populairste vorm van oplichting, zei ze, zijn de zogenaamde rug pulls. "Bij deze zwendel maken vermeende ontwikkelaars reclame voor een nieuw project. Ze verkopen hun tokens en gaan er dan met het geld van hun kleine investeerders vandoor," zei de deskundige.

De Amerikaanse president Joe Biden maakte in zijn presidentieel decreet van 9 maart 2022 het beschermen van beleggers tegen crypto-zwendel tot een van de belangrijkste taken van Amerikaanse overheidsinstanties. De industrie zal dit jaar in de VS gereguleerd worden.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven