Nieuws - Crypto-witwasbende kocht wapenonderdelen voor Russische oorlog

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Crypto-witwasbende kocht wapenonderdelen voor Russische oorlog

Tether (ERC-20) (USDT)
Stablecoin
Wereldeconomie
De criminelen verkregen wapenonderdelen in de VS en leverden die aan Rusland.

De criminelen verkregen wapenonderdelen in de VS en leverden die aan Rusland. Zij gebruikten onder andere Tether voor hun operaties. Een vermoedelijke witwasbende zou cryptocurrencies hebben gebruikt om Venezolaanse olie en uitrusting voor het Russische leger te financieren. De groep bestaat uit minstens zeven leden, waaronder twee Venezolanen en vijf Russen. Ze zijn gearresteerd. De criminelen gebruikten vooral de grootste stablecoin USDT voor hun plan. Dit blijkt uit een aanklacht van het Amerikaanse ministerie van Financiën.

"De beklaagden waren criminele medeplichtigen van oligarchen die een complex schema uitvoerden om illegaal Amerikaanse militaire technologie en Venezolaanse gesanctioneerde olie aan te schaffen via een variatie aan transacties waarbij lege vennootschappen en cryptocurrencies betrokken waren," zei US Attorney Breon S. Peace.

 

Militaire apparatuur en wapens voor Rusland

De witwasbende opereerde via een netwerk van lege vennootschappen, waaronder Nord-Deutsche Industrieanlage GmbH, aldus de FBI. Ze hebben bij Amerikaanse bedrijven onderdelen voor Russische militaire apparatuur gekocht, waaronder halfgeleiders en microprocessoren. Deze worden gebruikt in gevechtsvliegtuigen en raketsystemen. De bende leverde de onderdelen aan Russische bedrijven die door de VS werden gesanctioneerd. Volgens de aanklacht vonden zij enkele van de onderdelen op het slagveld in Oekraïne. Drie verdachten verhandelden ook 500.000 vaten Venezolaanse olie via USDT.

Een van de gearresteerden, Yury Orekhin, schreef naar verluidt aan een van zijn bendeleden: "Geen zorgen, geen stress. Zodra we gaan investeren, maken we het meteen over. USDT werkt net zo snel als een sms." De witwassers zouden ook een transactie van meer dan drie miljoen dollar hebben gedaan in niet-geïdentificeerde cryptocurrencies. De beklaagden kunnen tot dertig jaar gevangenisstraf krijgen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven