Nieuws - Crypto Valley (Zug) de crypto hotspot in Zwitserland

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Crypto Valley (Zug) de crypto hotspot in Zwitserland

Wereldeconomie
crypto valley

De regio rond de Zwitserse stad Zug is de laatste jaren uitgegroeid tot de crypto hotspot bij uitstek.

Iedereen heeft het erover - Crypto Valley. Zijn oorsprong ligt in het kanton Zug. Een klein kanton dat bekend staat om zowel traditie als innovatie. Een sterk financieel centrum dat bekoort met zijn meer en uitzicht op de Zwitserse bergen. En precies? Voorbijgangers die bij toeval op het station van Zug worden tegengehouden, zijn enigszins in verlegenheid gebracht, omdat zij zelf nog nooit in Crypto Valley zijn geweest. Ben je zeker?

Geen enkele wegwijzer helpt bij het zoeken, het enige wat te vinden is, is de mogelijkheid om Bitcoin te kopen bij de kaartjesautomaat van de SBB (Schweizerische Bundesbahnen). Als het geen plaats is, wat is het dan? En wat betekent dat voor de spelers? De antwoorden liggen voor de hand, of beter: in een goede kop koffie. Verschillende gesprekspartners uit de administratie, het onderwijs en het beheer van juridische diensten, praten over hun definitie van Crypto Valley, het ontstaan en de betekenis ervan.

"Een gericht ecosysteem"

Voor Alberto Diaz (adjunct-hoofd van het Contactpunt Economie van het kanton Zug en verantwoordelijk voor de Blockchain Cluster) is Crypto Valley een "gefocust ecosysteem dat zich concentreert op Blockchain technologieën". Ooit een pionier, ziet Alberto Diaz Crypto Valley nu als "een van 's werelds toonaangevende, dichtste verzamelingen van blockchain- en crypto-bedrijven". Het begon allemaal in 2014/15, toen een delegatie van ongeveer 20 bekende exponenten, waaronder vertegenwoordigers van de Ethereum Foundation, Zug bezocht. Na een zorgvuldige evaluatie van de locatie vestigde de stichting zich in Zug. Het Ethereum Protocol werd toen hier geschreven. Met de stichting werd een aanvankelijk nog kleine gemeenschap gevormd, maar de locatie had de aandacht getrokken.

In dit snel groeiende ecosysteem ontstonden nog meer gebruikssituaties, lagen en protocollen. Doorslaggevende succesfactoren voor de vestiging waren de nabijheid en openheid van het gemeentelijke en kantonnale bestuur, rechtszekerheid, een democratische regeringsvorm en het algemene ondernemingsvriendelijke klimaat. Autoriteiten speelden samen en zagen zichzelf als enablers. Handelsregister, belastingkantoor, het stadsbestuur - iedereen trok samen. Toch is dat niet alleen te danken aan de stad of het kanton Zug, waar de afstanden kort zijn en, volgens Alberto Diaz, de "kleinheid" het zo gemakkelijk maakt om samen te werken en elkaar te benaderen.

Crypto Valley is een gemeenschap

Ook Diego Benz (vennoot, advocaat en notaris I Kaiser Odermatt & Partner AG) deelt deze mening. Zonder de openheid van de gehele regering en haar apparaten, zoals FINMA (Swiss Financial Market Supervisory Authority), had dit "succesverhaal", zoals Prof. Dr. Tim Weingärtner (Lucerne University of Applied Sciences and Arts, HSLU) het noemt, niet kunnen worden geschreven. Diego Benz voegt hieraan toe dat het de uitwisseling op ooghoogte is die het mogelijk maakt zakelijke activiteiten te ontplooien. Dat blijkt ook uit het Drakkensberg-project, waaraan hij met plezier terugdenkt.

Zo wil Prof. Dr. Tim Weingärtner het belang van deze uitwisseling benadrukken en tegelijkertijd een platform creëren dat deze uitwisseling bevordert en uitdaagt. Volgens Weingärtner heeft de zeer interdisciplinaire sector er bijzonder veel baat bij alles te vinden wat hij nodig heeft: Juristen, bedrijfsontwikkelaars en IT-specialisten. Een ecosysteem dat op deze manier tot stand komt, groeit door vertrouwen, dat wordt opgebouwd door ethisch gedrag. Crypto Valley is echter ook een sterk merk waarvan alle deelnemers zich bewust moeten zijn. De rol van de HSLU ligt hier op het gebied van onderwijs en opleiding met een aanbod dat specifiek is afgestemd op de behoeften van de industrie. In een notendop: Voor Prof. Dr. Tim Weingärtner betekent Crypto Valley "gemeenschap". Wat het voornoemde "merk" betreft, werd reeds zorg besteed aan de creatie ervan.

Zug als het centrum van het crypto bolwerk

Terug naar de stad Zug. Echte interesse is vaak moeilijk te onderscheiden. Niet zo in Zug. Vanaf het allereerste begin is het innovatief bezig geweest en zijn er baanbrekende projecten uitgevoerd. Zo is het sinds 01.07.2016 mogelijk om aan de balie van het bureau voor de inschrijving van inwoners gemeentelijke leges tot 200 CHF te betalen met Bitcoins. Iets meer dan een jaar later, op 15 november 2017, is de digitale identiteit, die is gebaseerd op een app en werkt via de Ethereum-blockchain, beschikbaar voor inwoners van de stad Zug.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven