Nieuws - Crypto scam: Autoriteiten pakken Safemoon

Door Luc Vesters

Crypto scam: Autoriteiten pakken Safemoon

Scams, criminaliteit en fraude
Crypto scam: Autoriteiten pakken Safemoon

Het cryptobedrijf Safemoon en zijn managementteam zijn aangeklaagd in de Verenigde Staten. De oprichter, directeur en CTO worden beschuldigd van effectenfraude, witwassen en fraude. Volgens de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en het Amerikaanse ministerie van Justitie zouden ze $ 200 miljoen aan klantenfondsen hebben verduisterd. Volgens het Amerikaanse Ministerie van Justitie zijn John Karony, CEO van Safemoon, en technisch directeur Thomas Smith al gearresteerd.

De autoriteiten beschrijven Safemoon als een leugen. Beleggers werd altijd verteld dat hun geld veilig zou zijn in zogenaamde liquiditeitspools. Maar volgens de SEC werden "grote delen" van de fondsen nooit geblokkeerd. De verdachten zouden tegoeden hebben verduisterd voor fictieve aankopen van het token en voor het onderhouden van een luxe levensstijl, waaronder "McClaren auto's, buitengewone reizen en luxe appartementen".

Dure sportauto's en onroerend goed

Het concept van het project, opgericht in maart 2021, omvatte een agressieve marketingstrategie op sociale media. Er werden ook advertenties voor Safemoon geplaatst op Times Square in New York. Volgens de SEC adverteerden de verdachten dat ze "de prijs van de token naar de maan zouden brengen." In plaats daarvan zou de liquiditeitspool hebben gediend voor persoonlijke verrijking, vernietigden de verdachten "miljarden aan marktkapitalisatie" en onttrokken ze "crypto-activa ter waarde van meer dan $ 200 miljoen aan het project".

"Zoals beweerd, hebben de verdachten opzettelijk investeerders misleid en miljoenen dollars omgeleid om hun hebberige plan te financieren en zichzelf te verrijken door de aankoop van een aangepaste Porsche sportwagen, andere luxe voertuigen en onroerend goed," zei aanklager Breon Peace.

Safemoon daalt naar historisch dieptepunt

Karony en Smith worden ook beschuldigd van marktmanipulatie. Toen de prijs van de cryptocurrency daalde als reactie op kwetsbaarheden in de openbare veiligheid, zouden ze fondsen van klanten hebben gebruikt om de prijs te stabiliseren. De praktijk die bekend staat als wash trading creëerde de "indruk van marktactiviteit".

"De verdachten verborgen hun transacties van de frauduleuze opbrengsten door middel van talrijke privé, niet gehoste crypto wallet adressen, complexe transactie routings en pseudonieme gecentraliseerde exchange accounts," aldus het Ministerie van Justitie. Volgens Special Agent Fattorusso werd de fraude ontdekt door "cryptocurrencies op te sporen en ouderwets politiewerk."

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven