Nieuws - Crypto in de bankensector: de dobbelsteen is geworpen
Sommigen weten nog niet zeker of de bankwereld echt overgaat op infrastructuren, waarbij financiële instellingen zaken gaan doen met cryptocurrencies. Als je beter kijkt, zul je zien dat de vraag "of" niet meer aan de orde is.
Wie wil weten waar de reis in de banksector heen gaat, moet kijken naar de grote financiële instellingen en vermogensbeheerders in de VS. Deze lopen nogal voor op de Europese instellingen. Vooral J.P. Morgan lijkt de toon te zetten wat betreft technologische integratie, ook al is haar CEO Jamie Dimon een criticus van Bitcoin.
Terwijl private blockchainoplossingen, buiten de cryptomarkt, tot nu toe het speelterrein waren voor banken, zijn het nu eindelijk de "echte" publieke blockchains. Nadat particuliere blockchainoplossingen zoals Corda van R3 of de Quorum Blockchain van J.P. Morgan nooit de sprong naar commercieel gebruik hebben gemaakt, stapt men nu over op blockchain als Polygon en Aave. J.P. Morgan heeft bijvoorbeeld samen met de centrale bank van Singapore verschillende cryptotransacties op deze protocollen uitgevoerd.
Steeds meer institutionele cliënten die internationaal zaken willen doen, wenden zich tot de stablecoin Circl, in plaats van tot een rekening in vreemde valuta die dagen nodig heeft om via een systeem van correspondentbanken bij de cliënt op afstand terecht te komen.
Er is weinig reden waarom een bank voor haar zakelijke klanten met internationale activiteiten nog steeds een traditionele rekening in vreemde valuta zou opzetten. Zelfs voor kleine beleggers uit de cryptosector is het nu heel normaal om een soort vreemde valutarekening te hebben in de vorm van US dollar stablecoins. Banken die deze crypto-integratie op de lange termijn uit de weg gaan, doen zichzelf uiteindelijk de das om. Over vijf jaar zal niemand nog zulke trage, dure en nauwelijks programmeerbare infrastructuren accepteren.
Terwijl menig Duits krediethuis de criminalisering van cryptocurrencies praktiseert, is het in de VS nu mogelijk cryptocurrencies te integreren in iemands door de staat gesubsidieerde pensioenvoorziening. Zo biedt Fidelity Investments, een van de vijf grootste vermogensbeheerders ter wereld, al zes cryptocurrencies aan voor zijn zogenaamde 401k-pensioenplannen.
Tegelijkertijd bouwt Goldman Sachs een nieuwe cryptoterminal voor informatiebundeling met aanbieders van cryptodiensten. Uiteindelijk wil Wall Street ook de informatiesoevereiniteit in digitale activa veiligstellen. Het zijn die strategische benaderingen die in dit land nog te veel ontbreken.
Apple, Tesla, Visa, Mastercard, Samsung of Meta: ze behoren allemaal tot de grootste en machtigste bedrijven ter wereld en ze houden zich allemaal bezig met cryptocurrencies of NFT's. De spannende vraag is: zullen zij hun miljarden en, over een paar jaar, triljoenen Amerikaanse dollars aan kapitaal opslaan bij banken of bij aanbieders van cryptodiensten? De Bitcoin van Tesla worden immers niet gestort bij een traditionele financiële instelling, maar bij Coinbase.