Nieuws - China wil sociale scores en straffen in de metaverse

Mike Hesp

Door Mike Hesp

China wil sociale scores en straffen in de metaverse

Metaverse
Ontwikkelingen
China wil sociale scores en straffen in de metaverse

Kunnen Chinezen doei zeggen tegen digitale vrijheid? China wil ook de metaverse volledig monitoren en controleren.

China wil controle over de Metaverse - met een soort digitaal sociaal kredietsysteem. Dit meldt het nieuwsblad Politico.

Volgens het rapport stelt het staatsbedrijf China Mobile digitale identiteiten voor online werelden en metaverses voor. Het is de bedoeling dat ze informatie bevatten en delen met autoriteiten, zoals iemands beroep.

Daarnaast: een vorm van digitaal sociaal kredietsysteem. Het beloont of bestraft het gedrag van mensen met punten en geeft ze een rang. In China wordt een dergelijk systeem al gebruikt in het dagelijks leven.

Als voorbeeld werden straffen genoemd voor het verspreiden van "geruchten" of het veroorzaken van "chaos" in de metaverse. De digitale ID moet de persoon identificeerbaar en strafbaar maken.

Beloningen in het huidige sociale kredietsysteem zijn onder andere "de regering prijzen op sociale media", "liefdadigheidswerk doen" of "geen schulden hebben". Straffen zijn bijvoorbeeld "Lid zijn van religieuze groepen die tegen de overheid zijn", "door rood rijden" of "niet regelmatig bij je ouders op bezoek gaan".

De puntenwaarde bepaalt bijvoorbeeld op welke plaatsen in China je mag wonen. De autoriteiten kunnen je ook het recht ontnemen om gebruik te maken van het openbaar vervoer of om te vliegen. Of het digitale sociale kredietsysteem tot vergelijkbare straffen zal leiden, valt nog te bezien.

Cryptocurrencies zijn verboden in China. In plaats daarvan stimuleert het de distributie van zijn eigen digitale centrale bankvaluta, de e-yuan. Dit wordt als uiterst controversieel beschouwd. Lees hier meer.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven