Nieuws - Celsius: gegevens bevestigen vermoedens

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Celsius: gegevens bevestigen vermoedens

CEO van Celsius liet voor het faillissement geld naar hem overmaken

De voormalige CEO van Celsius liet voor het faillissement geld naar hem overmaken, en hij was niet de enige. Dit wordt bevestigd door nieuwe documenten.

14.532 pagina's vol klantgegevens die inzicht bieden in de bedrijfsvoering van de failliete uitleendienst Celsius. Bovenal worden (voormalige) klanten blootgesteld.

Het gerechtelijk document bevat niet alleen de namen, maar ook details over de respectieve transacties van de klanten van Celsius. Onder hen zijn prominente bedrijven als Deloitte, Github en Reddit.

Het management van Celsius heeft zich blijkbaar verzekerd van fondsen voor zichzelf

Het explosieve aspect van de zaak: het document bevestigt dat voormalig CEO Alex Mashinsky snel 10 miljoen US dollar aan hem liet uitbetalen voordat het faillissement bekend werd. Zijn staf ging blijkbaar ook niet met lege handen weg. CSO Daniel Leon ontving 7 miljoen US dollar en CTO Nuke Goldstein 550.000 US dollar voordat Celsius in een faillissement belandde.

In de nasleep van de gebeurtenissen had Mashinsky zijn functie neergelegd. Het ontslag kwam echter nauwelijks als een verrassing. Hij was al gepromoveerd door voormalige klanten van de beurs. Zoals onlangs bekend werd, volgde ook Daniel Leon het voorbeeld van de voormalige CEO en nam zijn hoed af.

Leenplatform heeft geld van klanten verloren

In augustus was bekend geworden dat het bedrijf 1,2 miljard dollar had verloren. Het bedrijfsmodel was gebaseerd op crypto-leningen. Klanten konden hun cryptocurrencies uitlenen of storten in het protocol. In ruil daarvoor had het Celsius Network hen hoge rendementen tot 20 procent beloofd. CEO Alex Mashinski had altijd benadrukt dat het risico laag was en dat klanten erop konden rekenen dat ze hun geld terugkregen, inclusief royale rente. Dit ging blijkbaar zo ver dat hij in de wekelijkse Q&A-sessies (Ask me Anything, AMA) beweerde dat het netwerk veiliger was dan traditionele banken.

Eind september werd bekend dat de beurs FTX van plan was het failliete bedrijf over te nemen. Er is echter niets bekendgemaakt over een concreet bedrag voor de overnameplannen. Ondertussen organiseren voormalige en vervreemde klanten zich via de Telegram messenger en Reddit.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven