Nieuws - Cardano ligt voor op Ethereum en Polkadot

Door Ted Maas

Cardano ligt voor op Ethereum en Polkadot

Cardano (ADA)
Polkadot (DOT)
Cosmos (ATOM)
Crypto-acceptatie
Blockchain/Technologie
cardano polkadot cosmos developers

Geen enkel blockchainproject had in 2022 meer ontwikkelaarsactiviteit dan Cardano. Ook Polkadot en Cosmos hebben het vorig jaar uitstekend gedaan. Ondanks de negatieve koersontwikkelingen, zaten de developers niet stil. Belangrijke updates vonden plaats, verbeteringen werden toegepast en nieuwe ontwikkelingsdoelen werden vastgesteld. Het analyseplatform Santiment heeft de blockchainprojecten met de meeste bijdragen op Github (portaal voor developers) voor 2022 geëvalueerd. Bij de koplopers vinden we de ‘usual suspects’.

Cardano pakt goud

Met een eindscore van bijna 2.500 vertegenwoordigt Cardano de hoogste ontwikkelaarsactiviteit volgens Santiment. Het project verdedigt daarmee zijn reputatie als academisch paradepaardje van de blockchain. Eerder in 2021 was het smart-contract platform ook de nummer 1 op het gebied van Github entries.

De hoge participatie van developers is te zien aan de vele updates op de ambitieuze routekaart. Een van de belangrijkste gebeurtenissen op het Cardano netwerk in 2022 was de Vasil hard fork, die de blockchain een upgrade gaf op het gebied van schaling. Meerdere innovaties zijn gepland voor 2023, waaronder een eigen stablecoin en de privacyoplossing met de naam "Midnight".

Zilver voor Polkadot

De tweede plaats gaat naar Polkadot, waar de dev-community behoorlijk actief is. Het Web3-project staat niet graag stil; in 2023 moeten verschillende updates zorgen voor betere interoperabiliteit en schaalbaarheid.

De focus ligt op de "Asynchronous Backing" upgrade, die de doorvoer van de blockchain moet verhogen tot één miljoen transacties per seconde. Naast parachains zullen in de eerste helft van 2023 ook parathreads worden ingevoerd, een kleinere variant.

Cosmos stelt brons veilig

De derde plek gaat naar het blockchainnetwerk Cosmos (Atom), de "Internet of Blockchains", dat gespecialiseerd is in interoperabiliteit. De snelle toename van dev activiteit in 2023 is waarschijnlijk onder meer veroorzaakt door de voor januari geplande beveiligingsupgrade.

Met de Interchain Security Upgrade worden andere blockchainprojecten in het Cosmos ecosysteem beter beveiligd, wat weer zal leiden tot lagere kosten. Het aangepaste beveiligingsmodel is bedoeld om de werking van toepassingsspecifieke blockchains te vereenvoudigen. Echter, is er nog een reden waarom Cosmos in 2023 interessant is.  

Constante groei voor Cosmos

Hoe actief een community van ontwikkelaars is, zegt slechts in beperkte mate iets over het succes van een project. In termen van marktkapitalisatie is Cosmos slechts het 24e grootste cryptoproject. Ethereum, dat met de Merge waarschijnlijk de belangrijkste update van het afgelopen jaar heeft ondergaan, staat op de vierde plaats in de Santiment-ranglijst. Bitcoin komt niet eens in de top tien voor.

De evaluatie kan echter dienen als een ruwe indicator voor de bedrijvigheid, m.a.w. de verdere ontwikkeling van projecten. Hoe innovatiever de projecten, hoe groter de kans dat zij zich op lange termijn zullen bewijzen. Anderzijds zijn projecten met weinig developers wat minder hoopvol voor de toekomst.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven