Nieuws - Cardano: de groei van het ADA-ecosysteem in 2023

Door Ted Maas

Cardano: de groei van het ADA-ecosysteem in 2023

Cardano (ADA)
Crypto-acceptatie
DeFi
DeFi Cardano TVL

Het Cardano (ADA) ecosysteem groeide stevig in de eerste drie maanden van 2023 – hieronder hebben we enkele redenen op een rijtje gezet.

Uit on-chain data blijkt dat Cardano in het eerste kwartaal van 2023 sneller is gegroeid dan gedacht. Sinds 1 januari is de marktkapitalisatie van ADA met 54 procent gestegen van 8,6 miljard dollar naar 13,2 miljard dollar. Door deze stijging is Cardano in 2023 van de 9e naar de 7e plaats gestegen in de ranglijst van de grootste cryptocurrencies op het gebied van market cap. Op het moment van schrijven is 1 ADA 0,37 dollar waard.

DeFi-sector groeit met 194,9 procent

Total Value Locked (TVL), oftewel het totale geld dat in smart contracts van Cardano-projecten zit, steeg in het eerste kwartaal van 2023 met 194,9 procent van US$50,8 miljoen naar US$149,8 miljoen. Deze stijging werd aangedreven door gevestigde protocollen als MinSwap, maar ook door nieuwere protocollen zoals Liqwid Finance. Daarnaast steeg de totale waarde van alle stablecoins in het Cardano-ecosysteem sinds januari met 261 procent tot meer dan 10 miljoen dollar. De stablecoin protocollen IUSD en DJED waren voornamelijk verantwoordelijk voor deze groei voor Cardano’s-TVL in het eerste kwartaal van 2023.

Deze ontwikkeling van Cardano's is opmerkelijk. In vergelijking met Ethereum en zijn layer-2 coins (ARB, OP) is het ADA-ecosysteem nog steeds relatief klein. De TVL van Ethereum bedraagt momenteel 28,71 miljard dollar en de twee grootste L2-schalingsoplossingen, Arbitrum en Optimism, hebben een gecombineerde TVL van ongeveer 2,9 miljard dollar.

Ontwikkeling Cardano gaat verder

Een andere positieve ontwikkeling is de lancering van Hydra. Hydra is de eerste Layer-2 oplossing van Cardano en de eerste in een reeks schalingsupgrades die in maart live moeten gaan op het Cardano netwerk.

Hydra wil de schaalbaarheid en prestaties van het ADA-netwerk verbeteren door transacties en smart contracts te verplaatsen van de hoofdblokchain naar aparte, parallelle kanalen. Deze kanalen maken een bundelen meerdere transacties en verminderen daarmee de netwerkbelasting van Cardano.

Cardano is de vijfde grootste blockchain voor NFT's

In het eerste kwartaal van 2023 zag de NFT-sector van Cardano het aantal dagelijkse transacties met 27 procent dalen, aldus Messari. Bovendien daalde het NFT-handelsvolume op Cardano tot 40,5 miljoen dollar in vergelijking met het kwartaal daarvoor. Cardano is ondanks deze daling echter nog steeds de vijfde grootste blockchain op het gebied van NFT-handelsvolume.

Het NFT-verkoopvolume op Cardano concentreerde zich dus op de NFT-marktplaats Jpg.store. Deze was verantwoordelijk voor ongeveer 98 procent van het totale ADA NFT-handelsvolume in Q1 2023, waarbij SpaceBudz de populairste ADA NFT-collectie op Cardano was.

Conclusie

De ontwikkeling van Cardano verloopt vaak trager dan ADA-developers zouden willen. De community geeft voorrang aan duurzaamheid en stabiliteit boven snelheid. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat smart contracts pas in 2021 geactiveerd zijn middels de Alonzo hard fork, meer dan vier jaar na de lancering van het netwerk. Ondanks deze omstandigheden blijft het blockchainproject zijn aanwezigheid in de cryptoruimte uitbreiden. Met name de DeFi-sector lijkt zich verder te verstevigen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven