Nieuws - Cardano (ADA) - Is het nog wel een potentiële "Ethereum killer"?

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Cardano (ADA) - Is het nog wel een potentiële "Ethereum killer"?

Cardano (ADA)
Blockchain/Technologie
Cardano (ADA) - Is het nog wel een potentiële "Ethereum killer"?

De Cardano blockchain en ADA worden door fans vaak afgeschilderd als de "Ethereum killer". Wat kan de top 10 munt doen om Ethereum in te halen?

Cardano is een blockchainproject met zijn eigen cryptocurrency ADA. Vanaf het begin heeft het project vertrouwd op het proof-of-stake mechanisme om consensus in het netwerk te bereiken.

De ontwikkeling van het project gaat terug tot Charles Hoskinson. Een gewiekste ontwikkelaar die eerder betrokken was bij de ontwikkeling van Ethereum. Bij de (verdere) ontwikkeling van Cardano hechten hij en zijn team veel belang aan een wetenschappelijke aanpak. Op deze manier willen ze zich onderscheiden van andere cryptoprojecten.

Hoe werkt Cardano (ADA)?

Cardano werkt met het Proof of Stake algoritme om consensus te bereiken. In tegenstelling tot het Proof of Work (PoW) mechanisme dat wordt gebruikt door cryptocurrencies zoals Bitcoin, werkt het Proof of Stake (PoS) mechanisme op basis van de "staking", oftewel de hoeveelheid coins die een individu inzet om het netwerk te helpen met het valideren van nieuwe blokken op de blockchain. Dit onderscheidende kenmerk zorgt voor een andere benadering van consensusvorming binnen de blockchain-technologie. In het begin bood dit PoS-mechanisme voor Cardano een concurrentievoordeel ten opzichte van Ethereum, dat destijds nog afhankelijk was van het energie-intensieve PoW.

Echter, Ethereum heeft sindsdien de overstap gemaakt naar PoS, waardoor het voordeel dat eerder bij Cardano lag, is weggenomen. Ondanks deze ontwikkeling heeft Cardano tot nu toe nooit kunnen strijden met Ethereum om de tweede plek. Het kiezen tussen PoW en PoS is afhankelijk van individuele voorkeuren en omstandigheden, aangezien beide algoritmes hun eigen set van voordelen en nadelen hebben. De keuze tussen deze mechanismen kan variëren op basis van factoren zoals veiligheid, schaalbaarheid, energie-efficiëntie en netwerkdecentralisatie.

Indrukwekkend: de ADA prijstrend

Sinds de lancering in 2017 is de ADA coin steil omhoog gegaan. Vanaf de startprijs van iets minder dan 0,02 US dollar in september 2017 nam de koers van Cardano snel een vlucht en bereikte al in december het tienvoudige van zijn waarde. In de loop van de daaropvolgende altcoin-rally steeg de ADA-prijs naar een trotse 1,13 US dollar in januari 2018. Degenen die aan het begin instapten, konden flinke winsten binnenharken.

Maar dat was niet het einde van het verhaal. Vier jaar na de lancering, op 2 september 2021, bereikte ADA zijn all-time high van 3,09 US dollar. Afgezet tegen de prijs van vandaag, zou je kunnen aannemen: Er is nog ruimte voor verbetering.

Kun je Cardano nog wel een toekomstige Ethereum killer noemen?

Op de vraag of je Cardano nog steeds een toekomstige Ethereum killer kunt noemen, is niet direct een antwoord te geven. Uiteindelijk blijft het speculeren, maar op basis van de volgende punten zou je kunnen zeggen dat Cardano nog steeds een kans heeft om Ethereum in de toekomst te flippen:

  • Ondanks dat de prijs ver verwijderd is van zijn all-time high, heeft Cardano bewezen een stabiele top 10 munt te zijn;

  • Cardano blijft zich ontwikkelen en heeft een duidelijke roadmap;

  • Cardano heeft nog steeds een sterke gemeenschap.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven