Nieuws - Canada legt handel in crypto's enorm aan banden

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Canada legt handel in crypto's enorm aan banden

Bitcoin (BTC)
Ethereum (ETH)
Bitcoin Cash (BCH)
Litecoin (LTC)
Wet en regelgeving
Altcoins
Canada cryptoregelgeving

In Canada is nu een regelgevingsschandaal aan het licht gekomen. De staat krijgt voortaan zeggenschap over cryptobeleggingen en zal bepalen hoeveel er in welke cryptocurrency mag worden geïnvesteerd. Dit is de achtergrond.

Niet Rusland of India, maar Canada, dat in principe liberaal is, grijpt nu massaal in bij de handel in crypto's. De Ontario Securities Commission (OSC), oftewel de regionale effectentoezichthouder van de provincie Ontario, heeft besloten dat cryptobeurzen zich moeten onderwerpen aan haar nieuwe regelgeving. Wie als volledig gereguleerde cryptohandelaar wil optreden, moet nu kooplimieten voor cryptocurrencies invoeren. De nieuwe verordening is van toepassing op de volgende regio's in Canada: Manitoba, New Brunswick, Newfoundland en Labrador, Nova Scotia, Ontario, Prince Edward Island, Northwest Territories, Nunavut, en Yukon.

Particuliere beleggers uit deze regio's mogen slechts 30.000 Canadese dollar (CAD) per jaar investeren in altcoins via officiële handelsplatformen. Professionele beleggers mogen 100.000 Canadese dollar investeren. De volgende cryptocurrencies zijn vrijgesteld, die beleggers onbeperkt kunnen blijven kopen: Bitcoin, Ethereum, Litecoin en Bitcoin Cash. Tot zover de feiten.

Canada: Paternalisme in plaats van consumentenbescherming

Dat de staat nu zijn eigen crypto-walletstrategie dicteert, is een schandaal. Onder het mom van consumentenbescherming willen zij beleggers beschermen tegen slechte beleggingen. Dit wordt gezien als inbreuk op de vrijheid van investeerders.

Door bijvoorbeeld te verklaren dat Bitcoin Cash en Litecoin onbeperkt kunnen worden gekocht, maar een Cardano- of Polkadot-munt slechts voor maximaal 30.000 CAD per jaar kan worden gekocht, wekt de autoriteit een gevaarlijke suggestie van veiligheid. Niet-ingewijde beleggers zouden kunnen denken dat Bitcoin Cash een bijzonder veelbelovend en veilig project is.

Canadese consumentenbescherming: met pennystocks en hefboomcertificaten naar insolventie

Als men bedenkt dat Canadese kleine beleggers onbeperkt kunnen beleggen in dubieuze pennystocks of derivaten met hefboomwerking waarbij totaal verlies binnen handbereik ligt, lijkt de nieuwe richtlijn bijzonder absurd.

Elke kleine belegger heeft talloze mogelijkheden om binnen enkele minuten zijn of haar bezittingen weg te gokken, maar 35.000 CAD investeren in bijvoorbeeld Cardano (ADA) is verboden. Neutraliteit, zoals in dit verband van de staat wordt geëist, wordt overboord gegooid. Men kan alleen maar vurig hopen dat dit politiek gemotiveerde verkeerde besluit snel zal worden herzien.

Crypto speculatie nog steeds toegestaan voor pensioenfondsen

Het is des te cynischer dat het Canadese pensioenfonds CDPQ 200 miljoen CAD moet afschrijven omdat het in Celsius heeft geïnvesteerd. Als institutionele belegger is het nog steeds toegestaan om te speculeren in de sector van de crypto-leningen. De hierboven geschetste richtlijnen zijn alleen van toepassing op particuliere en professionele beleggers.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven