Nieuws - Bundesbank-enquête: Duitsers zijn verdeeld over de digitale euro

Door Ted Maas

Bundesbank-enquête: Duitsers zijn verdeeld over de digitale euro

CBDC

Volgens een nieuwe enquête van de Bundesbank zijn de Duitsers verdeeld over de digitale euro. Het CBDC-project van de ECB polariseert de meningen.

Uit een nieuwe enquête van de Bundesbank blijkt dat de digitale euro de meningen in Duitsland blijft verdelen. Slechts de helft van de Duitsers gaf aan dat ze een digitaal centrale-bankmunt (CBDC) konden voorstellen.

Het opiniebureau ondervroeg in opdracht van de Deutsche Bundesbank 2.012 mensen in april 2024. In het onderzoek werd ervan uitgegaan dat contant geld zou blijven en dat de digitale euro alleen als aanvullende optie zou worden ingevoerd. Een kwart van de respondenten zei dat ze “zeker geen” gebruik zouden maken van de digitale euro, terwijl ongeveer hetzelfde aantal zei dat ze “waarschijnlijk geen” gebruik zouden maken van centrale-bankgeld. Het CBDC-project blijft dus controversieel. Volgens het onderzoek had slechts 41 procent van de respondenten ooit iets over de digitale euro gehoord, gelezen of gezien. Daarentegen was 59 procent er helemaal niet van op de hoogte.

Het politieke mandaat om de digitale euro te realiseren ontbreekt nog, maar de lancering van een CBDC in de eurozone wordt steeds waarschijnlijker.

De centrale banken van het Eurosysteem hebben geen belang bij de gegevens van gebruikers”, zegt Bundesbank-president Joachim Nagel.

De ECB zelf stelt dat de digitale euro offline gebruikt kan worden en dat de transactiegegevens “alleen bekend zijn bij de betaler en de begunstigde.”

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven