Nieuws - BTC, goud en ETF: Welke diversificatie is het meest winstgevend?

Door Ted Maas

BTC, goud en ETF: Welke diversificatie is het meest winstgevend?

Bitcoin (BTC)
Investeren
ETF
BTC, goud en ETF: Welke diversificatie is het meest winstgevend?

Bitcoin Spot ETF en de Halving: Het ziet er goed uit voor Bitcoin in 2024. Veel mensen twijfelen of ze vol voor Bitcoin gaan. Winst- en verlieskansen houden elkaar in evenwicht dankzij de extreme volatiliteit van crypto. De oplossing hiervoor volgens experts: Diversificatie.

"Bitcoin heeft meestal weinig of geen correlatie met andere activa, waardoor het een interessante diversificatie is die gebruikt kan worden om de totale risico-rendementsverhouding van een portefeuille te verbeteren", legt Mark Valek uit, beleggingsspecialist bij vermogensbeheerder Incrementum AG.

Dit zeggen de cijfers ook. De Sharpe-ratio meet de verhouding tussen het rendement op een belegging boven de risicovrije rente en de volatiliteit van het rendement om de risicogecorrigeerde prestatie te beoordelen. In de regel wordt een Sharpe-ratio van meer dan 1,0 door beleggers als acceptabel tot goed beschouwd. Een ratio van meer dan 2,0 wordt als zeer goed beschouwd. Vanaf 3,0 wordt de belegging als uitstekend beschouwd. Aan de andere kant wordt een ratio onder 1,0 als suboptimaal beschouwd. Tijdens de laatste bullmarkt was de Sharpe-ratio van Bitcoin meer dan 8,5. Op het moment van schrijven staat deze indicator op 1,33.

Om de risico-rendementsverhouding te minimaliseren kan een Bitcoin portfolio worden gecombineerd met traditionele beleggingen zoals exchange-traded funds (ETF’s) en obligaties.

Voor mensen die een divers portfolio willen hebben. Hoe meer Bitcoin je hebt, hoe agressiever je portfolio. Bitcoin heeft immers de hoogste volatiliteit van alle opgenomen activa. Een blik op historische ontwikkelingen laat duidelijk zien dat beleggers die meer Bitcoin in hun portefeuille hebben het meeste verlies maken gedurende korte periodes. In een bullmarkt is de situatie juist omgekeerd: de portefeuille met het hoogste aandeel Bitcoin genereert de hoogste rendementen.

Er bestaat dus niet zoiets als optimale diversificatie. Als je meer winst wilt maken, loop je meestal ook een hoger risico op verlies. Als je liever op veilig speelt, kun je uiteindelijk minder winst maken.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven