Nieuws - Britse rechter: Craig Wright is niet Satoshi Nakamoto

Door Ted Maas

Britse rechter: Craig Wright is niet Satoshi Nakamoto

Bitcoin (BTC)
Scams, criminaliteit en fraude
Britse rechter: Craig Wright is niet Satoshi Nakamoto

Het is nu officieel: Craig Wright is niet Satoshi Nakamoto. Een Britse rechter maakt een abrupt einde aan de valse verklaringen van Craig Wright.

Coindesk meldt de conclusie van de lopende rechtszaak. De verantwoordelijke rechter, Sir James Mellor, komt met "overweldigend" bewijs dat Craig Wright niet Satoshi Nakamoto is.

Volgens de rechter is Wright noch de auteur van de Bitcoin whitepaper noch de uitvinder van de technologie achter Bitcoin. De uitspraak komt in een rechtszaak die is aangespannen door de Crypto Open Patent Alliance (COPA) tegen Wright om een einde te maken aan zijn beweringen.  Met succes, zo lijkt het. COPA is een vereniging van industriereuzen zoals Block, Coinbase en Kraken.

Op dinsdag 12 maart werd COPA advocaat Jonathan Hough als volgt geciteerd: "Op basis van het bewijs in deze rechtszaak is het duidelijker dan ooit - ondubbelzinnig en zonder twijfel - dat Dr. Wright niet Satoshi Nakamoto is. Hij schreef de Bitcoin whitepaper niet, creëerde de Bitcoin-code niet en implementeerde het Bitcoin-systeem niet." De rechtbank is het nu eens met dit standpunt.

De uitspraak kan verstrekkende gevolgen hebben. Wright had immers een hele reeks rechtszaken aangespannen tegen vertegenwoordigers van de Bitcoin-community en hen bijvoorbeeld beschuldigd van patentinbreuken. De anonieme beheerder van bitcoin.org, Cøbra, werd zelfs gesommeerd om de whitepaper van de officiële website te verwijderen. Omdat hij hier geen gehoor aan gaf, klaagde Wright de bitcoiner aan.

Met de recente bekentenis van de Britse rechtbank is het onwaarschijnlijk dat dergelijke acties uitvoerbaar zijn.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven