Nieuws - BRICS-landen pleiten voor nieuwe wereldreservemunt
Door
De BRICS-landen hebben na hun laatste bijeenkomst aangekondigd dat zij overwegen gezamenlijk te werken aan een nieuwe wereldreservemunt. Dit meldde het Russische persbureau Tass. Het is de bedoeling om de Amerikaanse dollar als wereldreservemunt te vervangen en een einde te maken aan zijn macht.
Een van de argumenten voor een nieuwe wereldreservemunt wordt vaak genoemd als de procentuele verdeling van de wereldbevolking: Ongeveer drie miljard mensen leven in de BRICS-landen, terwijl slechts 11 procent van de totale wereldbevolking in de G7-landen woont.
Als gevolg van de sancties en de uitsluiting uit het SWIFT-systeem kan Rusland zijn economische macht niet meer ten volle uitoefenen. Het moge dan ook duidelijk zijn waarom met name Poetin druk uitoefent op de planning van een nieuwe wereldreservemunt onder invloed van de BRICS-landen.
"De kwestie van de invoering van een internationale reservemunt op basis van de mand van valuta's van onze landen wordt bestudeerd. Wij zijn bereid om een open samenwerking met alle eerlijke partners aan te gaan," verklaarde hij op de conferentie.
Reeds in een toespraak op het Internationaal Economisch Forum in Sint-Petersburg dit jaar, nam Poetin een schot tegen de Amerikaanse dollar en de regering die erachter zit: "Niets duurt eeuwig. De Amerikanen denken dat zij en de dollar uitzonderlijk zijn. En als ze denken dat ze uitzonderlijk zijn, betekent dit dat alle anderen tweederangs zijn."
In de huidige gespannen marktfase zou zich uit het conflict tussen Oost en West een nieuw systeem kunnen vestigen: Cryptocurrencies. El Salvador en de Centraal-Afrikaanse Republiek zetten al in op Bitcoin en zijn gedecentraliseerde belofte. Ook Venezuela en Iran handelen al met cryptocurrencies.
Nu de euro onlangs tot een historisch dieptepunt is gedaald, maken velen zich wellicht zorgen over de huidige situatie.
Banken lijken nu ook te reageren op de omvang van de cryptomarkt. Pas eind juni stond de Bank voor Internationale Betalingen (BIS) reguliere banken toe om crypto-activa zoals Bitcoin aan te houden. Volgens dit artikel moet het totale risico van "crypto-activa van groep 2 worden geminimaliseerd tot 1 procent van het Tier 1-kapitaal". Het is momenteel niet duidelijk in hoeverre de banken tot dusver aan dit verzoek hebben voldaan.