Nieuws - Bored Ape Yacht Club: Kunstenaars veroordeeld tot miljoenenboete

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Bored Ape Yacht Club: Kunstenaars veroordeeld tot miljoenenboete

Apecoin (APE)
NFT
Bored Ape Yacht Club: Kunstenaars veroordeeld tot miljoenenboete

Yuga Labs heeft een merkenrechtszaak over de Bored Ape Yacht Club gewonnen. Twee kunstenaars moeten het bedrijf 1,6 miljoen Amerikaanse dollars betalen.

Yuga Labs, het bedrijf achter de NFT-collectie Bored Ape Yacht Club, heeft een auteursrechtszaak gewonnen. De twee kunstenaars Ryder Ripps en Jeremy Cahen moeten in totaal 1,6 miljoen dollar betalen, naast de juridische kosten. Ripps bracht een NFT-collectie op de markt die geïnspireerd was op de Bored Ape Yacht Club. Yuga Labs heeft een rechtszaak aangespannen wegens schending van het merkenrecht.

"Het gerechtshof oordeelt om de bovengenoemde redenen dat Yuga recht heeft op 1.375.362,92 dollar winst van de verweerders, 200.000 dollar wettelijke schadevergoeding, een blijvend verbod zoals hierin beschreven, evenals advocatenkosten", aldus het gerechtshof.

Yuga Labs diende de aanklacht tegen de twee kunstenaars in juni 2022 in. Al in april viel een snelvonnis in het voordeel van Yuga Labs uit. Het argument dat het om een parodie ging, werd opnieuw door het gerechtshof afgewezen.

De relatie tussen Ryder Ripps en Yuga Labs is al geruime tijd bekoeld. De kunstenaar zorgde voor opschudding met een YouTube-video waarin hij de Bored Ape-collectie beschuldigde van racisme. De video heeft meer dan twee miljoen views.

De beschuldigingen hebben echter weinig afbreuk gedaan aan de status van het bekendste NFT-merk. Talloze sterren zoals Eminem, Madonna en Neymar maken deel uit van de exclusieve Web3-club.

De vraag naar de NFT's is inmiddels aanzienlijk afgenomen. Een Bored Ape kost momenteel gemiddeld 27 Ether, wat nog steeds neerkomt op 48.000 dollars In mei vorig jaar bedroeg het record nog 153 Ether.

Apecoin, de valuta in het Bored Ape-universum, heeft de afgelopen maanden ook terrein verloren. De cryptocurrency bereikte zijn hoogste punt in april 2022 met een waarde van 26 dollars Op dit moment staat de Ape koers op 1,30 dollar, wat neerkomt op een daling van 95 procent.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven