Nieuws - Blockchain games en hun grootste fouten

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Blockchain games en hun grootste fouten

Blockchain games, en hun grootste fouten

Na mislukte ideeën, slechte toevoegingen en weinig aanpassing gaan blockchaingames het einde tegemoet. Moet de sector zichzelf opnieuw uitvinden?

Het rampjaar 2022 stuurde ook de cryptomarkt op een neerwaartse rally. Terwijl de beproefde cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum zich mondjesmaat handhaven, verliezen NFT, Metaverse en Web3-projecten het vertrouwen van de gebruikers. De blockchain gaming industrie kampt ook met een imagoprobleem: play-to-earn valt helemaal niet in goed bij de gamers. Veel gamers geven de voorkeur aan innovatieve, meeslepende ervaringen met toegevoegde waarde en hebben geen zin om in-game tokens te verdienen.

Blockchain Games: Dit is het probleem

Of het nu gaat om Axie Infinity, The Sandbox of Decentraland - games op de blockchain trokken nog maar een jaar geleden maximale aandacht, en de bijhorende coins maakte grote sprongen. Zuiver theoretisch gezien biedt het concept meerdere voordelen. Een blockchain in combinatie met non-fungible tokens (NFT's) geeft spelers bijvoorbeeld maximale controle over hun personages, uitrusting en zelfs virtuele eigendommen. Naast de gedecentraliseerde infrastructuur en de mogelijkheid om geld te verdienen, kan het idee van digitaal eigendom in de vorm van NFT's niet worden genegeerd.

Een verleidelijk aanbod voor sommige gamers. Achter de computer zitten, spelletjes spelen, de gewonnen attributen houden en tegelijkertijd geld verdienen? Maar als je een van de talloze blockchain-spelletjes binnenstapt, besef je onvermijdelijk: ze zijn niet leuk. Eindeloze laadtijden, vertraagde bewegingsbesturing en geeuwende verveling beperken de ervaring massaal: veel van de spellen zijn gewoon programmeeruitwerpselen. De conclusie: de sector moet zichzelf opnieuw uitvinden.

Spelletjes moeten leuk zijn

Huu Dat Nguyen werkt als ontwikkelaar aan de virtuele wereld Choiverse en bevestigt dit. Hij heeft ook kritiek op het ontwerp van de huidige spellen en legt uit.

“Als de kern van het spel alleen maar draait om het verdienen van NFT's en geld, zullen ze ten onder gaan zoals alle andere coins zonder waarde. Maar als het spel leuk is, zal het standhouden. Het spel moet waarde toevoegen aan de gebruikers door hen te belonen met meer plezier, vaardigheden en gameplay. Blockchainconnectiviteit dient dan als uitbreiding.”

Huu Dat Nguyen

Terwijl de metaverses van The Sandbox en Decentraland nauwelijks speelbaar zijn en hun coins langzaam wegzakken, richt het sportstrategiespel Sorare zich op een verbinding met de werkelijkheid. De sterkte van de virtuele spelkaarten hangt af van de prestaties van de echte sporter.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven