Nieuws - Blockchain en Bitcoin, hoe duurzaam kunnen ze zijn?

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Blockchain en Bitcoin, hoe duurzaam kunnen ze zijn?

Bitcoin (BTC)
Blockchain/Technologie
Blockchain en Bitcoin, hoe duurzaam kunnen ze zijn?

Blockchaintechnologie, en Bitcoin in het bijzonder, hebben geen goede reputatie als het gaat om het onderwerp duurzaamheid en klimaat. Maar er zijn ook goede tegenargumenten tegen dit vooroordeel.

Onder de titel "Blockchain and Climate Protection" heeft Bitkom, de grootste digitale vereniging in Europa, zich gebogen over de vraag welke mogelijkheden er zijn om het klimaat te beschermen met behulp van blockchaintechnologie. De belangrijkste focus ligt op de vermindering van de broeikasgassen.

Blockchain en klimaatbescherming

Of het nu gaat om instrumenten als CO₂-certificaten of zogenaamde groene staalcertificaten: gebrek aan transparantie in deze sectoren heeft een negatieve invloed op de totstandkoming ervan. Wat een CO₂-certificaat echt compenseert in termen van CO₂ of dat staal echt duurzaam geproduceerd is, is momenteel erg moeilijk te achterhalen. Verschillende blockchainprojecten pakken precies dit probleem aan.

In een interview legt het hoofd Blockchain van Bitkom e.V., Benedikt Faupel, de motivatie achter de huidige publicatie uit:

'We dringen bij bedrijven en beleidsmakers eropaan, om blockchaintechnologie te gaan verkennen en toe te passen als een krachtige tool voor emissiemonitoring. Door gebruik te maken van digitale technologieën kunnen we een duurzame bijdrage leveren aan de bescherming van het klimaat.'

Benedikt Faupel, hoofd Blockchain bij Bitkom e.V.

Bitcoin voor een succesvolle energietransitie

De publicatie wijst er ook op dat het hoge energieverbruik van Bitcoin slim gebruikt kan worden om onze energienetwerken beter te beheersen. Hernieuwbare energie zorgen immers voor sterke fluctuaties die snel kunnen leiden tot overbelasting van het elektriciteitsnet. Met de toenemende uitbreiding van wind- en zonne-energie zou de Bitcoin mining industrie gebruikt kunnen worden als een economisch en regulerend controle-instrument, volgens de auteurs.

Iedereen die meer wil weten over deze en andere aspecten van blockchain en klimaatbescherming kan hier toegang tot de Bitkom-publicatie krijgen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven