Nieuws - Bitcoins dalende marktdominantie heeft positief effect op altcoins

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Bitcoins dalende marktdominantie heeft positief effect op altcoins

Bitcoin (BTC)
Ethereum (ETH)
DFI.money (YFII)
Wereldeconomie
Blockchain/Technologie
Investeren
Altcoins krijgen meer marktdominantie

Het aanhoudende gebrek aan richting in de Bitcoin prijs (BTC), in combinatie met een afnemende marktdominantie van de cryptocurrency, veroorzaakte prijsrally's in veel altcoins tijdens de afgelopen handelsweek.

De marktcorrectie van de cryptocurrency Bitcoin gaat onverminderd door. Hoewel de Bitcoin-prijs zich momenteel stabiliseert boven de dieptepunten van de vorige week van 19.500 dollar, wijst de recente aanzienlijke daling van het handelsvolume steeds meer op een aanhoudende prijsdaling in de komende handelsdagen.

Voor het eerst in de geschiedenis van de cryptomarkt heeft het toekomstige handelsvolume van Ethereum (ETH) in augustus het handelsvolume van Bitcoin overtroffen, aldus analysebureau The Block. In de weken voor "The Merge" investeerden investeerders steeds meer in de op één na grootste cryptocurrency om te profiteren van de update naar Ethereum 2.0. Dit heeft ertoe geleid dat Ethereum de Bitcoin met ongeveer 80 procentpunten heeft overtroffen in de laatste paar maanden .

De relatieve kracht van Ethereum is de belangrijkste reden voor de daling van de dominantie van Bitcoin tot momenteel 39,61 procent. Naast Ethereum profiteren echter ook andere altcoins zoals Cosmos Hub (ATOM) en Chainlink (LINK) momenteel van de zwakte van Bitcoin en hebben ze dubbelcijferige winsten gezien in de laatste zeven handelsdagen. Bij nader inzien lijken op dit moment vooral cryptoprojecten gekocht te worden die, zoals Cardano (ADA) met de aanstaande Vasil hard fork of Aave (AAVE) met de introductie van hun eigen stablecoin, in de nabije toekomst belangrijke vernieuwingen in hun ecosystemen meemaken.

De aankomende renteverhoging door de Europese Centrale Bank (ECB) aanstaande donderdag zal waarschijnlijk ook zeer relevant zijn voor de prijsontwikkelingen op de cryptomarkt in de komende dagen. Als de ECB het belangrijkste rentetarief weer meer verhoogt dan verwacht, valt een daling van de prijzen van Bitcoin en Co. te verwachten.

Prijsontwikkelingen van de top 10 altcoins

Een blik op de prijsontwikkeling van de top 10 altcoins laat een gemengd beeld zien. Zes van de tien altcoins konden in een wekelijkse vergelijking in waarde stijgen. De lijst van winnaars wordt aangevoerd door Cardano (ADA) met een prijsstijging van 14 procent, gevolgd door Polygon (MATIC) met 10 procentpunten.

Ethereum (ETH) en Polkadot (DOT) volgen met een stijging van ruim negen procentpunten in waarde. Interessant is dat Shiba Inu (SHIB) ook met ruim vier procentpunten kan herstellen. Aan de andere kant, de andere Memecoin in de top 10, Dogecoin (DOGE), corrigeerde één procentpunt naar het zuiden. De Binance Coin (BNB) is ook een van de weinige underperformers, met een daling van één procentpunt.

Stabiliteit van de Top 10

De aanhoudende zijwaartse fase en de dalende marktdominantie van Bitcoin zijn de afgelopen zeven dagen door beleggers gebruikt om hun investeringen in andere belangrijke cryptocurrencies te verhogen.

Zolang Bitcoin niet dynamisch kan terugbreken boven de high van de vorige week in de buurt van USD 20.600 en op korte termijn marktaandeel blijft verliezen, zou de outperformance van de andere top 10 cryptocurrencies kunnen aanhouden.

Mocht Bitcoin in de komende dagen onder USD 19.892 breken op een dagelijkse slotbasis, dan zal de eerste relevante steun op USD 18.950 onmiddellijk in beeld komen voor beleggers. Kijkend naar de rangschikking van de top 10 altcoins, zijn er geen veranderingen te melden voor de afgelopen handelsweek.

Winnaars en verliezers van de week

Na twee correctieve handelsweken, waarin de overgrote meerderheid van de top 100 altcoins in waarde zijn gedaald, in sommige gevallen aanzienlijk, is er momenteel een prijsherstel te melden over de hele linie.

Ongeveer 60 procent van de 100 grootste cryptocurrencies laten een prijsstijging zien in een wekelijkse vergelijking. De lijst van wekelijkse winnaars wordt aangevoerd door het cryptoproject DeFiChain (DFI) met een prijsstijging van 37 procent. Nog vóór de aanzienlijke prijssprong werd in een actuele koersanalyse van DFI gewezen op een mogelijke bodem.

De koers van Celsius Network (CEL) heeft zich onlangs ook gestabiliseerd na een massale uitverkoop in de voorgaande weken en is in de loop van de week met 27 procent gestegen. Gezien een koersdaling van meer dan 60% in de afgelopen weken en de aanhoudende onzekerheid rond de lopende insolventieprocedure zijn investeringen op langere termijn voorlopig echter niet aan te raden.

Beleggers zetten momenteel in op "Koop het gerucht''

Ook bullish is de prijs van Lido DAO (LDO), die profiteert van de aanhoudende sterke vraag naar Ethereum 2.0 staking aanbiedingen.

Interessant is dat Cosmos Hub (ATOM) (+20 procent), Chainlink (LINK) (+13 procent) en Aave (AAVE) (+11 procent) drie andere cryptocurrencies zijn die in de dubbele cijfers naar het noorden stijgen en die, net als Ethereum, ook tijdig grote updates meemaken.

Opnieuw kan het nieuwe cryptoproject Evmos (EVMOS) in waarde stijgen met een koerswinst van 11 procent. Evmos is nu een van de grootste wekelijkse stijgers voor de derde handelsweek op rij.

Relatief kleine prijsdalingen bij de wekelijkse verliezers

De lijst van wekelijkse verliezers wordt aangevoerd door Helium (HNT) met een ruime marge. Na de aankondiging van een mogelijke overstap van de eigen Custom Blockchain naar de Solana Blockchain, lijken beleggers teleurgesteld en verkopen hun HNT holdings. Op weekbasis daalde de koers van het HNT-aandeel met 32 procent naar het zuiden.

De koers van Chain (XCN) vertoont ook een dalende trend met een waardedaling van 14 procent en eCash (XEC) met een koersdaling van 11 procent. Na een sterke prestatie in de voorgaande week, corrigeerde de prijs van eCash als gevolg van toegenomen winstnemingen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven