Nieuws - Bitcoin voor 219 euro? Belastingkantoor ontvangt kritiek

Door Ted Maas

Bitcoin voor 219 euro? Belastingkantoor ontvangt kritiek

Bitcoin (BTC)
Wet en regelgeving
Bitcoin voor 219 euro? Belastingkantoor ontvangt kritiek

Het belastingkantoor Dresden-Nord heeft 219 euro ontvangen voor een fysieke Bitcoin-munt in een veiling. Deze veiling veroorzaakte enige kritiek.

Wanneer autoriteiten in Duitsland voorwerpen in beslag nemen, is het niet ongebruikelijk dat ze later worden vrijgegeven voor een veiling. Er zijn talloze aanbiedingen op de pagina "Douaneveilingen". Luxe horloges, schilderijen, op afstand bestuurbare graafmachines en dit geval, een Bitcoin.

Een fysieke Bitcoin

Echter, ging het hier niet om een digitale BTC maar maar om fysieke replica van koper. Het belastingkantoor van Dresden-Nord gaf begin november deze vrij voor een veiling. Uiteindelijk verwisselde de munt van eigenaar voor 219 euro.

Het bedrag is verrassend, omdat dergelijke replica's al voor 1 euro op internet te vinden zijn. De veiling leidde tot verontwaardiging in sommige kringen binnen de Duitse cryptosector. Het was "misleidend", omdat onwetende bieders konden aannemen dat het om een "echte" Bitcoin ging. Het belastingkantoor van Dresden-Nord is tot nu toe niet bereid antwoord te geven. Het is ook onduidelijk hoe het belastingkantoor in het bezit van de munten is gekomen.

NRW veilt wel echte Bitcoin

Soms kan het toch de moeite waard zijn om een kijkje te nemen op de veilingpagina's van dergelijke autoriteiten. Zo is er in het verleden echte BTC aangeboden. Dit was het geval in oktober 2021, toen het Ministerie van Justitie van NRW aankondigde dat het in totaal 215 BTC had geveild die eerder in beslag waren genomen van darknet-marktplaatsen. De equivalente waarde op dat moment was ongeveer 11 miljoen euro. Eén BTC ging destijds voor 56.000 euro over de digitale toonbank. In het persbericht verklaarde het Ministerie van Justitie dat het nog 12 miljoen euro aan Bitcoin had die het wilde veilen.

Sommige autoriteiten in Duitsland investeren echter ook zelf in de cryptocurrency. Tussen 2015 en 2021 zou de Bondsrepubliek Duitsland iets meer dan 34 Bitcoin in handen hebben gehad. FDP-parlementslid Frank Schäffler vertelde destijds dat het alleen mogelijk was om te speculeren over waar de BTC voor gebruikt zouden worden.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven