Nieuws - Bitcoin, Visa, PayPal: wie heeft het snelste netwerk?

Door Ted Maas

Bitcoin, Visa, PayPal: wie heeft het snelste netwerk?

Bitcoin (BTC)
Blockchain/Technologie
Bitcoin, Visa, PayPal: wie heeft het snelste netwerk?

PayPal, Visa en zelfs Solana - ze beheren allemaal aanzienlijk meer transacties dan Bitcoin. Welke implicaties heeft dit voor de nummer een cryptocurrency?

Toen Satoshi Nakamoto in 2008 Bitcoin introduceerde in zijn white paper, beschreef hij BTC als een “peer-to-peer elektronisch geldsysteem”. Bitcoin was bedoeld als een digitaal betalingssysteem dat transacties mogelijk zou maken tussen “peers”, d.w.z. deelnemers aan het netwerk.

Het werd echter al snel duidelijk dat het technische ontwerp van Bitcoin helemaal niet in staat was om wereldwijde betalingstransacties te verwerken. Terwijl PayPal bijvoorbeeld 193 transacties per seconde (TPS) haalt, kan Bitcoin er maar zeven aan.

Dat klinkt rampzalig. Toch groeit het netwerk al jaren onverminderd door. Hoe past dit in elkaar en op welke manier kan BTC ooit een wereldvaluta worden?

Hoe Bitcoin zich verhoudt tot andere betaalmethoden

VisaNet

Volgens Visa verwerkt het betalingssysteem 76.000 transacties per seconde (TPS).

PayPal

PayPal heeft een TPS-volume van 193. Het bedrijf, dat ooit werd opgericht door Elon Musk, profileert zich ook steeds meer als cryptospeler. In de zomer van 2023 ontvingen we het nieuws dat PayPal een fiat crypto-interface in zijn app had geïntegreerd (tegen vrij hoge vergoedingen). Echter, is deze functie enkel voor Amerikaanse klanten. Overigens heeft Anycoin Direct onlangs PayPal toegevoegd als betalingsmethode.

Solana

Solana (SOL) wordt beschouwd als de snelste blockchain ter wereld. Solana kan tot 50.000 transacties per seconde verwerken. Bovendien heeft Solana onlangs zelfs Ethereum ingehaald als 's werelds meest gebruikte blockchain qua gebruikers. Hierbij worden de Layer-2 currencies van Ethereum niet meegerekend.

Bitcoin

De BTC blockchain kan maximaal zeven transacties per seconde verwerken. Het digitale goud verwerkt momenteel ongeveer 500.000 transacties per dag. Ter vergelijking: Visa rapporteerde een gemiddelde van 707 miljoen transacties per dag in 2022, meer dan honderd keer zoveel.

Met zeven transacties per seconde kan Bitcoin niet concurreren met gevestigde betaalmiddelen. Lees in het Bitcoin Report van het Duitse BTC-ECHO of Bitcoin als betalingsmethode is mislukt en wat betalingsdeskundige Dr. Jonas Groß van de Digital Euro Association erover te zeggen heeft.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven