Nieuws - Bitcoin scam: hoe een vrouw zich liet misleiden door een huurmoordenaar

Door Luc Vesters

Bitcoin scam: hoe een vrouw zich liet misleiden door een huurmoordenaar

Bitcoin (BTC)
Scams, criminaliteit en fraude
Hoe deze vrouw viel voor een huurmoordenaar scammer

Een wraakzuchtige vrouw uit de VS wilde in 2016 haar ex-man laten vermoorden. Daarvoor huurde ze een huurmoordenaar van het Darkweb, voor $5.000 in Bitcoin. Maar de vermeende moordenaars bleken oplichters te zijn. Nu moet ze vijf jaar de gevangenis in.

Het is februari 2016 en Kristy Lynn Felkins en haar man zijn net gescheiden en zitten midden in een voogdijgevecht over hun twee kinderen samen, plus nog een kind uit Felkins' eerste huwelijk. Ze zint op wraak op haar voormalige partner, voor wie ze zegt gevlucht te zijn. Ze zegt dat hij haar herhaaldelijk lichamelijk, geestelijk en seksueel mishandelde.

Felkins gaat op zoek naar een huurmoordenaar via het Darkweb. Ze vond wat ze zocht op het forum "Besa Mafia". De exploitanten bieden een breed scala aan diensten aan in ruil voor Bitcoin, van aanslagen tot ontvoeringen en moord. Ze komt in contact met een admin. De Amerikaan wisselt maandenlang ideeën met hem uit. Eerst over inkoopmogelijkheden voor Bitcoin, later over het concrete verloop van de moord.

Darkweb

Maar de site is oplichterij. Dit wordt bewezen door de getuigenis van een onderzoeker die de zaak onderzocht. En in het begin bekruipt Felkins ook een ongemakkelijk gevoel. "Ik heb een heleboel berichten gevonden, ook op Reddit, die hitman sites allemaal oplichterij noemen. Sommigen lachen in het bijzonder deze site uit," schreef ze eind februari aan de beheerder. Die antwoordt: "Als je het niet online wilt doen, zoek dan een huurmoordenaar bij een van de bendes bij jou in de buurt."

Uiteindelijk maakt Felkins toch gebruik van de "diensten" van de site. Begin maart maakt ze in totaal 12 bitcoin over. De equivalente waarde op dat moment: iets minder dan $5.000. De huurmoordenaar zou de ex-man neerschieten op weg naar het vliegveld in Durham, North Carolina. "Zou het mogelijk zijn om dit op een mislukte overval te laten lijken?" schrijft ze. Er gebeurt echter niets.

4.000 Amerikaanse dollar voor een sluipschutter

De beheerder bevestigt de ontvangst van de Bitcoin, maar blijft uitvluchten zoeken waarom de moordaanslag niet kon worden uitgevoerd. Soms kon het doelwit "niet gevonden worden", soms waren er te veel getuigen. Eind maart meldt de beheerder zich en eist nog eens $4.000 zodat een sluipschutter de klus kan klaren. Felkins heeft haar schuldenlimiet al overschreden, zegt ze. De beheerder stelt voor dat ze het geld overmaakt nadat de klus is geklaard. Felkins stemt toe, en accepteert zelfs dat de nieuwe vriendin van de ex-man gekwetst zal worden. "Uiteindelijk krijg ik zijn pensioen, ons huis en mogelijk een grote uitkering van zijn levensverzekering."

Maar opnieuw is Felkins teleurgesteld. Langzaam wordt ze ongeduldig. "Stop met het verspillen van mijn tijd. Geef me mijn geld terug en ik zoek een andere oplossing," schrijft ze. De dan 35-jarige eist bewijs dat de huurmoordenaar daadwerkelijk in Durham is. Ze zegt dat hij een foto van een straatnaambord moet maken en zijn vinger aan de rechterkant van de foto moet plaatsen. De beheerder stuurt de gevraagde foto. "Je hebt duidelijk een foto van Google Street View met een vinger gefotoshopt," klaagt Felkins. De beheerder probeert zijn klant nog een paar keer van het tegendeel te overtuigen voordat het contact half april helemaal verbroken wordt.

Bitcoin weg en vijf jaar gevangenis

Vier jaar later wordt Felkins gearresteerd in het stadje Fallon in de staat Nevada. Afgelopen donderdag werd het vonnis uitgesproken: de nu 38-jarige krijgt een gevangenisstraf van vijf jaar, met aansluitend drie jaar voorwaardelijk.

De zaak laat één ding duidelijk zien: de verhalen over huurmoorden in het Darkweb zijn in de overgrote meerderheid van de gevallen (gelukkig) niets meer dan fraude. Een Britse vrouw verloor begin dit jaar bijna 25.000 Amerikaanse dollars op deze manier. Ook zij wordt nu onderzocht.

Uiteindelijk zal Felkins haar vendetta niet alleen met geld, maar ook met haar vrijheid moeten bekopen. Bovendien zal het vonnis haar kansen in de voogdijstrijd met haar ex-man waarschijnlijk niet vergroten. Trouwens, als Felkins de twaalf Bitcoin had gehouden en ze in de bullmarkt had verkocht, zou ze $830.000 hebben verdiend. Genoeg geld om een nieuw leven op te bouwen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven