Nieuws - Bitcoin Power Law: kan je hiermee de koers van Bitcoin voorspellen?

Door Mike Hesp

Bitcoin Power Law: kan je hiermee de koers van Bitcoin voorspellen?

Bitcoin Power Law: kan je hiermee de koers van Bitcoin voorspellen?

Power laws zijn wiskundige modellen die het verband tussen twee variabelen beschrijven via een machtsfunctie. Simpel gezegd: als de ene variabele groeit, groeit de andere ook volgens een formule als y = a·x^n. Zulke verbanden komen vaak voor in de natuur, bijvoorbeeld bij de kracht van aardbevingen of de groei van steden. Zet je deze logaritmisch op een grafiek, dan zie je meestal een rechte lijn ontstaan.

Volgens natuurkundige Giovanni Santostasi is ook de koers van Bitcoin op die manier te modelleren.

Door een lineaire regressie toe te passen op de logaritme van de Bitcoin-koers ten opzichte van de logaritme van de tijd, ontstaat inderdaad een rechte lijn weergegeven als een groene lijn op de grafiek. Daarboven ligt een lijn die mogelijke weerstandsniveaus laat zien, en daaronder een die de minimale steunpunten aanduidt. Het model toont duidelijk de volatiliteit van Bitcoin, maar gemiddeld gezien is het groeipatroon verrassend nauwkeurig wiskundig te benaderen. Niet voor niets noemt Santostasi zijn grafiek: The Power Law Corridor.

Source: https://charts.bitbo.io/long-term-power-law/

Kan dit model de toekomst van Bitcoin voorspellen?

Nog interessanter dan terugkijken is natuurlijk de blik vooruit. De rechte lijn die de trend tussen koers en tijd weergeeft, is namelijk te extrapoleren. Op basis van zijn model voorspelt Santostasi dan ook een aantal concrete mijlpalen. Zo zou Bitcoin volgens het power-law-model ergens tussen 2025 en 2034 de grens van 500.000 dollar kunnen bereiken. En de magische grens van 1 miljoen dollar per BTC? Die zou tussen 2028 en 2036 in zicht komen.

Een Bitcoin-koers van 1 miljoen dollar vóór 2030 is dus zeker niet uitgesloten, maar zou aan de bovenkant van het verwachte groeipad liggen. Daarvoor zou een uitzonderlijk sterke cyclus nodig zijn, waarin Bitcoin sneller groeit dan het gemiddelde tempo.

Hoe betrouwbaar is het model?

Tot nu toe is het power-law-model behoorlijk robuust gebleken. Alle historische koersen van Bitcoin bewogen zich binnen de corridor die Santostasi heeft geschetst. Dat geeft het model een zekere geloofwaardigheid – er zijn nog geen grote afwijkingen geweest. Wel is het zo dat de corridor vrij breed is: tegen eind dit jaar voorspelt het model een koers ergens tussen de 50.000 en 500.000 dollar. Dat is dus allesbehalve precies.

Aan de andere kant wordt het model nauwkeuriger naarmate de tijd vordert de afwijking tussen voorspelde en werkelijke koers wordt kleiner. Dat laat ook de Power Law Oscillator zien. Met een koers van ongeveer 90.000 dollar zit Bitcoin op dit moment precies in lijn met het model.

Maar zoals met elk model geldt: het is niet onfeilbaar. Externe invloeden, zoals onverwachte politieke beslissingen of technische problemen, zijn niet te voorspellen, door geen enkel model. Een wereldwijd verbod op Bitcoin of een grote softwarefout zou het model naar beneden kunnen doen breken, terwijl bijvoorbeeld het aanleggen van een strategische Bitcoin-reserve het juist naar boven kan stuwen.

Conclusie

Geen enkel model is perfect maar sommige zijn wel bijzonder bruikbaar. En het power-law-model is misschien wel het nuttigste model dat er bestaat voor het begrijpen (en misschien voorspellen) van de koersontwikkeling van Bitcoin.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven