Nieuws - Bitcoin onder druk na fusie Ethereum

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Bitcoin onder druk na fusie Ethereum

Ethereum (ETH)
Bitcoin (BTC)
Staking
Blockchain/Technologie
Kritiek op proof of work bereikt hoogtepunt na fusie Ethereum

Met het succes van de samenvoeging zou Ethereum 99,9 procent minder energie verbruiken. Bitcoin wordt ondertussen steeds meer het doelwit van critici vanwege Proof of Work.

Donderdag is de Ethereum Merge geslaagd. Een omschakeling van het energie-intensieve Proof of Work (PoW) naar het consensusmechanisme Proof of Stake (POS) zou het energieverbruik met 99,9 procent moeten verminderen. Nu staat Bitcoin onder druk. De kritiek: het stroomverbruik is te hoog, de CO₂-impact te schadelijk voor het milieu en de PoW-technologie te verouderd.

Sideswipes van alle kanten

Bitcoiners hebben de laatste tijd veel fronsende en aanvallende opmerkingen te verduren gehad. Ondertussen zijn er talrijke studies, papers en debatten geweest over PoW versus PoS. Eén ding is veranderd: Autoriteiten, regeringen en milieuorganisaties spelen nu ook een leidende rol.

Greenpeace USA lanceerde in maart de petitie "Change the Code, not the Climate". De wijziging in "Proof of Stake" werd in dit verband voorgesteld. Blijkbaar hebben politici in het EU-parlement hier een voorbeeld aan genomen: In de loop van de MiCA-procedure werd ook gesproken over een consensusschakelaar.

ECB en Witte Huis hebben zorgen over energie

Wetenschappers van de Europese Centrale Bank (ECB) hebben in de zomer elk twee Bitcoin-rapporten gepubliceerd. Het eerste rapport kijkt naar het immense energieverbruik van "sommige cryptomunten, die naar schatting jaarlijks een vergelijkbare hoeveelheid energie verbruiken als individuele landen zoals Spanje, Nederland of Oostenrijk". Iedereen weet welke "crypto-activa" hiermee worden bedoeld: Bitcoin.

Het tweede document verwijst naar de "zoektocht naar de heilige graal van grensoverschrijdende betalingen". Maar ook hier wordt het snel duidelijk: Bitcoin is dit niet. Een van de punten van kritiek is opnieuw het hoge, aan bewijsvoering gerelateerde energieverbruik.

Onlangs riep het Witte Huis in een rapport over de klimaatimpact van de crypto-industrie ook op tot een drastische vermindering van het energieverbruik van de industrie. Volgens het rapport hebben de klimaatdoelstellingen van de VS de hoogste prioriteit: de uitstoot van broeikasgassen moet tegen 2030 met meer dan 50 procent zijn verminderd. Daartoe moeten "staten, gemeenschappen en de crypto-industrie samen worden betrokken bij het ontwerp, de ontwikkeling en het gebruik van milieuvriendelijke cryptotechnologieën". Het niet halen van de doelstellingen moet resulteren in een proof-of-work verbod.

Bitcoin blijft Proof of Work

Op het Berlijnse Socratic Lab, een maandelijks Bitcoin-evenement in Berlijn, was het proof-of-authority-concept van het wetenschapsteam van de Bank van Italië in augustus het onderwerp. Na een rondje lachen werd het volgende agendapunt besproken.

Hetzelfde gedrag vertoont de razende Michael Saylor, die zojuist reageerde op de eis van het Witte Huis. In een brief stelt hij dat hij denkt dat de terugkerende energiediscussie deel uitmaakt van de lobbyactiviteiten van concurrerende cryptoprojecten op basis van Proof of Stake.

Maar niet alle voorstanders van Bitcoin zijn zo hardvochtig als de oprichter van MicroStartegy. Crypto-expert Matthias Reder legt uit hoe hij denkt over de samenvoeging:

''Ik denk dat Bitcoin in elke verstandige portefeuille thuishoort. Toch kijk ik ook naar de fusie en ik moet eerlijk zeggen dat ik blij zal zijn als die doorgaat. Want voor mij is concurrentie in de bitcoin, blockchain ruimte uiterst belangrijk. Natuurlijk kun je nu zeggen dat Bitcoin en Ethereum helemaal niet met elkaar concurreren. Maar er is zeker concurrentie binnen de cryptosector. Er is concurrentie voor bedrijven, durfkapitaal en de knapste koppen in de ruimte. Concurrentie is dus essentieel voor innovatie. Dus vanuit dat oogpunt zie ik de fusie als positief''.

Hoe de Merge uiteindelijk de Bitcoin, zijn energieverbruik en Proof of Work zal beïnvloeden, valt nog te bezien. Ondertussen helpt een blik op de Flippening Index. Hoewel dit de afgelopen maanden sterk was gestegen, is Ethereum er dit jaar niet in geslaagd meer dan 54 procent van de marktkapitalisatie van de nummer één cryptocurrency te bereiken. Voor Bitcoiners is een verandering van het consensusmechanisme net zo ondenkbaar als flippen: want Bitcoin zonder Proof of Work is geen Bitcoin.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven