Nieuws - Bitcoin NFT's bereiken nieuwe recordhoogte

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Bitcoin NFT's bereiken nieuwe recordhoogte

Bitcoin (BTC)
NFT
Blockchain/Technologie
Bitcoin NFT's bereiken nieuwe recordhoogte

Bitcoin NFT's hebben een nieuw record gevestigd, een teken dat de Bitcoin- community steeds meer openstaat voor innovatie.

Jarenlang fungeerde Bitcoin vooral als "digitaal geld of goud", waarbij de belangrijkste functie van het netwerk de opslag en overdracht van waarde was. De activiteit van ontwikkelaars op 's werelds oudste blockchainplatform bleef aanzienlijk achter vergeleken met andere blockchains met meer functionaliteiten, zoals Ethereum. Deze werden constant aangedreven door blockchaintoepassingen zoals DeFi en NFT's. Echter, lijkt er langzaam verandering te komen met de opkomst van BTC afgeleide tokens zoals Wrapped Bitcoin (WBTC) en DeFi projecten zoals (WBTC), Stacks (STX) en Rootstock (RBTC). Een van de laatste ontwikkelingen die steeds populairder wordt in de community van BTC-ontwikkelaars en gebruikers zijn de zogenaamde BTC Ordinals. Dit zijn NFT's op de Bitcoin Blockchain.

Sinds begin 2023 zijn dergelijke BTC NFT's steeds populairder geworden. Alleen al sinds hun lancering op 21 januari zijn er tot nu toe meer dan 1,5 miljoen BTC NFT's gecreëerd. Tot de grootste NFT’s behoren Ordinals Punks, DeGods en Ordinals Penguins. Ook bij Anycoin Direct kun je Bitcoin Ordinals maken.

De rol van SegWit en Taproot

De mogelijkheid om Ordinals te creëren en te gebruiken is te danken aan het "Segregated Witness" van BTC-transacties. Deze werden geïntroduceerd door SegWit in 2017 en uitgebreid door de Taproot-Softfork in 2021.

Inscriptions: de technologie achter Bitcoin NFT's

Het maken van Ordinals is mogelijk dankzij het nieuwe mechanisme genaamd Inscriptions. Hierdoor is het mogelijk om tekst, afbeeldingen, video's en liedjes op te slaan en te verhandelen op de blockchain van BTC. Ordinals-protocol is gebaseerd op de kleinste eenheid van een Bitcoin, de Satoshi (Sat), waarbij één BTC bestaat uit 100.000.000 Sats.

Het Ordinals-protocol maakt het verzenden en ontvangen van sats mogelijk, waarbij eventueel gegevens zoals teksten, JPEG's, audiobestanden of video's kunnen worden ingesloten. De toevoeging van dergelijke gegevens aan een Satoshi wordt een inscriptie genoemd en wordt opgeslagen in de BTC-blockchain. Hoewel Satoshi dus strikt genomen geen "tokens" zijn zoals NFT's, kunnen zij voor dezelfde doeleinden worden gebruikt en ook dus ook worden verhandeld.

Bitcoin NFT's vestigen nieuw record

Het aantal inscripties op de BTC Blockchain heeft in korte tijd indrukwekkende mijlpalen bereikt. Naast de meer dan 1,5 miljoen BTC NFT's die al zijn aangemaakt, werd op 24 april een nieuwe recordgroei aan inscripties geregistreerd. In minder dan 24 uur werden ongeveer 193.000 nieuwe BTC NFT's gecreëerd.

Gegevens van dune.com illustreren de sterke toename van het aantal BTC-inschrijvingen op de Bitcoin-blockchain:

  • Het duurde slechts 55 dagen om van 0 naar 500.000 inscripties te gaan.

  • In slechts 21 dagen ging het aantal inscripties van 500.000 naar 1.000.000.

  • Er gingen nog eens 15 dagen voorbij voordat het aantal inscripties steeg van 1.000.000 naar 1.500.000.

Belangrijk om te melden is dat de makers van BTC NFT's nu meer dan 4,9 miljoen dollar hebben uitgegeven aan vergoedingen aan Bitcoin-miners voor het creëren van NFT's. Kunstenaars, verzamelaars en gebruikers lijken de decentralisatie en veiligheid van 's werelds oudste blockchain te willen gebruiken om hun niet-fungibele tokens (NFT’s) te beveiligen. Daarnaast zouden ook miners binnen het BTC-netwerk blij moeten zijn, want door de groeiende populariteit van BTC NFT's kunnen zij extra inkomstenstromen genereren.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven