Nieuws - Bitcoin miners boeken recordwinsten

Door Luc Vesters

Bitcoin miners boeken recordwinsten

Bitcoin (BTC)
Mining
Bitcoin miners boeken recordwinsten

Een paar weken voor de volgende halving zet de mining industrie het vuur flink aan de schenen. Volgens Blockchain.com staat de hash rate momenteel op een recordhoogte van 614 exahashes per seconde. Een jaar geleden was dat nog maar de helft. De moeilijkheidsgraad van mining heeft daardoor ook een nieuw hoogtepunt bereikt. Deze staat momenteel op 83,95 biljoen hashes.

De hash rate meet de totale rekenkracht in het Bitcoin netwerk. Het correleert met een tijdsvertraging met de moeilijkheid, dat wil zeggen de rekenkracht die nodig is om een nieuw Bitcoin block te produceren.

De moeilijkheid wordt elke 2016 blocks opnieuw aangepast en dus ongeveer elke twee weken. Hoe meer hashrate het netwerk binnenstroomt, hoe meer middelen het kost om een block te produceren.

De inspanning die miners momenteel blijkbaar leveren, werpt zijn vruchten af met de recente sterke stijging van de Bitcoinprijs. Aan het begin van de week lag de totale opbrengst op één dag voor het eerst rond de 79 miljoen US dollar.

Bitcoin halving

Voor de komende halving lijken de miners zoveel mogelijk Bitcoin te willen afstoffen. Tijdens de halving wordt de block reward, oftewel de hoeveelheid Bitcoin die per block aan miners wordt uitgegeven, gehalveerd van de huidige 6,25 Bitcoin naar 3,125 Bitcoin in de toekomst.

Dit zou in eerste instantie kunnen leiden tot een aanzienlijk verlies van inkomsten voor de mining industrie. Volgens een analyse van CoinShares zullen slechts vijf van de 14 miners winstgevend blijven na de halvering.

Halving vindt elke 210.000 blocks plaats en dus ongeveer elke vier jaar. Volgens de huidige schattingen vindt de volgende plaats op 23 april, in iets minder dan 5.000 blocks. Op de lange termijn zou de Bitcoinprijs kunnen stijgen door het constante aanbodtekort. Dit zou dan weer ten goede komen aan de miners.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven