Nieuws - Hoe de geldhoeveelheid de prijs van Bitcoin beïnvloedt

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Hoe de geldhoeveelheid de prijs van Bitcoin beïnvloedt

Bitcoin (BTC)
Crypto-acceptatie
Ontwikkelingen
Wereldeconomie
Hoe de geldhoeveelheid de prijs van Bitcoin beïnvloedt

Hoe realistisch is het dat Bitcoin zal stijgen naar een miljoen dollar? Waarschijnlijk veel realistischer dan de meeste mensen denken. Eén onderschatte factor: de ontwikkeling van de geldhoeveelheid.

Veel beleggers zien de financiële markt als een zero-sum game. Als een aandeel of een cryptocurrency stijgt, moet een ander in ruil daarvoor dalen of moet er kapitaal worden onttrokken aan monetaire activa of de reële economie. Uitgaande van een constante geldhoeveelheid is deze benadering in principe niet verkeerd. Veel beleggers negeren echter het feit dat de geldhoeveelheid in het systeem meestal toeneemt in plaats van constant blijft of daalt.

De volgende voorbeelden en berekeningen laten zien hoe groot de invloed van de uitbreiding van de geldhoeveelheid is op activaprijzen en welke invloed dit zou kunnen hebben op de Bitcoin koers.

Disclaimer: Dit artikel geeft alleen de mening van de auteur weer en vormt geen beleggingsadvies of een aanbeveling om te kopen of verkopen.

Geldhoeveelheid: factor 100 in 60 jaar

Om inzicht te krijgen in de omvang, helpt het om te kijken naar de ontwikkeling van de geldhoeveelheid-aggregaten.

De geldhoeveelheid M3 in Amerikaanse dollars is sinds 1960 met een factor van bijna 100 toegenomen. Alleen al in de periode van 2010 tot 2020 verdubbelde de geldhoeveelheid M3 van ongeveer 8 biljoen US dollar naar ongeveer 16 biljoen US dollar - met een sterk stijgende trend. Slechts twee jaar later zal deze 21,5 biljoen US dollar hebben bereikt.

Ondanks de inflatiegerelateerde tijdelijke vermindering van de geldhoeveelheid (thightening), kan niet worden aangenomen dat deze constant zal blijven of zal dalen. Gezien het schuldenprobleem is het tegenovergestelde waarschijnlijker: Na een korte pauze zal de geldhoeveelheid waarschijnlijk exponentieel stijgen in plaats van lineair, zoals de grafiek suggereert.

Inflatie werkt als voeding voor Bitcoin en Co.

De echte economische inflatie mag dan laag zijn - fases zoals de huidige uitgezonderd - het historische effect van de uitbreiding van de geldhoeveelheid was vooral zichtbaar in de vorm van vermogensinflatie. De marktkapitalisatie van aandelen en andere activaklassen laat zien hoeveel.

In de afgelopen 13 jaar is bijvoorbeeld de marktkapitalisatie van de 500 meest waardevolle Amerikaanse aandelen sinds 2010 verviervoudigd van ongeveer 11 biljoen US dollar tot ongeveer 40 biljoen US dollar. Als we kijken naar de marktkapitalisatie van de 100 meest waardevolle activa - 89 aandelen, 5 ETF's of indices, 4 edelmetalen, 2 cryptocurrencies - dan zien we hoe snel de marktkapitalisatie de afgelopen jaren is toegenomen.

Het volgende voorbeeld illustreert de groei: Het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf was 20 jaar geleden ongeveer 270 miljard dollar waard (Microsoft). Daarentegen is het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf vandaag de dag tien keer zoveel waard, namelijk 2,75 biljoen dollar (Apple).

Hoewel je kunt zeggen dat het vooral de grote techbedrijven zijn die een onevenredig groot stuk van de taart hebben gewonnen, is de marktkapitalisatie van kleinere bedrijven en bedrijven uit andere sectoren de afgelopen jaren ook aanzienlijk toegenomen.

Pas op voor ankerpunten

De implicatie is dat we de verleiding moeten weerstaan om ons te richten op de huidige marktkapitalisatie als we een beleggingshorizon voor de lange termijn hebben. Een klassiek voorbeeld is de marktkapitalisatie van goud, die ongeveer 12 biljoen dollar bedraagt. Vooral Bitcoin-aanhangers hebben de neiging om de marktkapitalisatie van Bitcoin, ongeveer 500 miljard dollar, te vergelijken met dezelfde kapitalisatie van goud.

Natuurlijk kun je het uitrekenen en zeggen dat Bitcoin zal stijgen tot meer dan 500.000 dollar als Bitcoin de marktkapitalisatie van goud evenaart (factor 22). Deze aanname is echter sterk vereenvoudigd, omdat het suggereert dat de marktkapitalisatie van goud de komende jaren niet zal veranderen. De goudprijs is sinds 2000 ongeveer verachtvoudigd. Daarom kan niet worden aangenomen dat goud over bijvoorbeeld tien jaar nog steeds een marktkapitalisatie van ongeveer 12 biljoen dollar zal hebben.

De wereldwijde aandelensector, die momenteel goed is voor ongeveer 108 biljoen US dollar, zal de komende jaren waarschijnlijk ook een aanzienlijk hogere kapitalisatie bereiken, in overeenstemming met het stijgende BBP en de toenemende geldhoeveelheid. Tien jaar geleden was dit nog maar zo'n 65 biljoen US dollar.

Schuld en geldhoeveelheid

Onze schuldgroei is tegelijkertijd sterk gekoppeld aan de groei van de geldhoeveelheid. Welke grafiek je in deze context ook bekijkt, er is maar één richting: steil omhoog. Gezien de gigantische herfinancieringsbehoefte van staten, bedrijven en particuliere huishoudens is een toename van de geldhoeveelheid in het huidige systeem de komende jaren vrijwel zeker.

Ons economisch systeem kan de huidige pauze in de liquiditeitsuitbreiding zeker een paar maanden aan, maar niet een paar jaar. Het is veel waarschijnlijker dat de slinger sterker terug zal zwaaien en we een verdubbeling, zo niet verdrievoudiging, van de geldhoeveelheid zullen zien voor het einde van dit decennium.

Bitcoin naar één miljoen dollar?

Op basis van ervaringen uit het verleden kunnen we verwachten dat Bitcoin sterk zal reageren op een uitbreiding van de geldhoeveelheid. De maximaal mogelijke marktkapitalisatie van Bitcoin is dus niet beperkt en wordt slechts afgeleid van de geldvoorraad.

Daarom kan de prijs van Bitcoin ook stijgen naar 500.000 dollar of zelfs een miljoen dollar zonder dat het zijn fysieke tegenhanger goud hoeft in te halen in termen van marktkapitalisatie. De voorspelling van sterbelegger Cathie Wood van ARK Innovation dat Bitcoin in 2030 de grens van 1 miljoen dollar zal doorbreken, is daarom niet zo'n slechte kans.

Zonder adoptie op brede schaal zal Bitcoin natuurlijk niet slagen, maar ook hier is BTC absoluut op de goede weg. Ondanks de stilte in de cryptomarkt spreken alle technische indicatoren - hashrate, aantal wallets, nodes, etc. - een duidelijke taal, zolang je je niet constant laat opjutten door wekelijkse of maandelijkse statistieken.

Disclaimer: Dit artikel geeft alleen de mening van de auteur weer en vormt geen beleggingsadvies of een aanbeveling om te kopen of verkopen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven