Nieuws - Bitcoin krijgt politieke steun in Europa

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Bitcoin krijgt politieke steun in Europa

Bitcoin (BTC)
Wet en regelgeving
Bitcoin krijgt politieke steun in Europa

Keer op keer hebben politici zich uitgesproken tegen Bitcoin. Dankzij de European Bitcoin Energy Association (EBEA) heeft crypto nu ook een lobby.

Bitcoin is gedecentraliseerd: er is geen stichting, geen hoofdkantoor of een enkele entiteit die kan worden aangevallen. Wat Bitcoiners een voordeel noemen ten opzichte van Ethereum of Ripple, is vaak de ondergang van de cryptocurrency in de politiek. Tot nu toe ontbrak het aan een spreekbuis in de politiek. Dit gaat veranderen met de European Bitcoin Energy Association (EBEA).

EBEA bestaat uit zeven oprichtende leden en vertegenwoordigt nu de belangen van de Bitcoin-industrie in Europa. De lobbyorganisatie fungeert daarmee als tegenhanger van de Amerikaanse Bitcoin Mining Council, opgericht door Bitcoin-voorvechter Michael Saylor. Maar wat wil EBEA bereiken in de Europese politiek? En heeft Bitcoin eigenlijk wel een lobbyorganisatie nodig? Rachel Geyer, vicevoorzitter van EBEA, legde het ons uit.

European Bitcoin Energy Association: Bitcoin en fiat verenigd

EBEA brengt bekende spelers uit de Bitcoin-industrie samen. Dit zijn onder andere de twee mining bedrijven Scilling Digital Mining en Prosperity Digital, de Tsjechische mining gigant Braiins, de Stuttgart Stock Exchange, de makelaarsdienst Coinfinity, het Bitcoin platform Terahash en Blocktrainer.

"De oprichtende leden komen uit de financiële wereld (fiat en Bitcoin) en uit de wereld van mining, energie en klimaattechnologie. Dit was erg belangrijk voor ons om ons bereik te maximaliseren," legt Rachel Geyer desgevraagd uit.

Waar EBEA in 2024 aan wil werken

EBEA heeft zichzelf verschillende doelen gesteld voor de komende jaren. Enerzijds wil EBEA politieke betrokkenheid opbouwen op Europees en nationaal niveau, samenwerken met in de EU gevestigde mining bedrijven en de bekendheid en het lidmaatschap van de vereniging bevorderen. "Het doel van de vereniging is om kennis over te dragen over mining en de wisselwerking met de energie-infrastructuur in de EU," vat Geyer samen tegenover het Duitse BTC-ECHO.

"We hopen op veel nieuwe leden die ons zowel financieel als met hun kennis en netwerk zullen steunen," vervolgt hij. Terahash.energy GmbH financierde de opstartkosten met een renteloze lening. "EBEA wordt voornamelijk gefinancierd door lidmaatschapsbijdragen en donaties," zegt Geyer desgevraagd. De lobbyorganisatie is geregistreerd bij de districtsrechtbank van Augsburg, de thuisbasis van Terahash.

"Bitcoin heeft EBEA niet nodig"

"De wereld ondergaat enorme structurele veranderingen, gedreven door een verschuiving in de geopolitieke machtsdynamiek, klimaatverandering, migratiebewegingen, demografische ontwikkelingen en nog veel meer," stelt de website. Europa is niet vrijgesteld van deze ontwikkeling.

"Als we willen dat de EU een duurzame, toekomstgerichte en welvarende locatie blijft, moeten beleidsmakers, regelgevers en politici de tijd nemen om de voordelen en het potentieel van Bitcoin mining en proof of work te begrijpen en ze dienovereenkomstig promoten," zegt Geyer, die de bezorgdheid van EBEA benadrukt.

"Bitcoin heeft EBEA niet nodig. Naar mijn mening zal Bitcoin hoe dan ook zegevieren," besluit de vicevoorzitter van de European Bitcoin Energy Association.

Politici blijven terugschieten op Bitcoin: daarom is EBEA nodig

De behoefte aan een spreekbuis voor Bitcoin op politiek niveau wordt steeds duidelijker. Terwijl een feitelijk verbod op Bitcoin al op tafel ligt sinds de MiCA-verordening, heeft de CDU/CSU-parlementsfractie onlangs opgeroepen tot een verbod op bepaalde Bitcoin-transacties.

De Europese Commissie heeft ook een rapport gepubliceerd waarin Bitcoin wordt afgeschilderd als "schadelijk voor het milieu, een bedreiging voor de energiezekerheid van de EU en een toevluchtsoord voor financiële criminelen". ESG-activist en Bitcoiner Daniel Batten ziet dit als een plan om de weg vrij te maken voor een feitelijk verbod op Bitcoin en mining van BTC in de EU.

De European Bitcoin Energy Association is belangrijk voor precies dit soort vermeende aanvallen - om onwetendheid in de politiek op te helderen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven