Nieuws - Bitcoin: is het nog de moeite waard om in te stappen?

Door Ted Maas

Bitcoin: is het nog de moeite waard om in te stappen?

Men betaalt gewoon graag extra voor een premium product

Bitcoin blijft van recordhoogte naar recordhoogte stijgen. Is het nu nog interessant om in te stappen of is de cryptotrein al vertrokken?

In dit artikel ontdek je:

  • Wat de belangrijkste statistieken zeggen over de toekomstige koersontwikkeling van Bitcoin

  • Of de stemmingsindicatoren een crash voorspellen

  • Welke rol de investeerders speelt

Nieuw record voor Bitcoin: Koppen zoals deze trekken particuliere beleggers opnieuw naar de wereld van crypto. Veel mensen twijfelen echter of een investering nog de moeite waard is gezien de indrukwekkende koersontwikkeling van de afgelopen jaren. Een kijk op de on-chain statistieken en indicatoren geven inzicht op het verdere koersverloop.

On-chain statistieken wijzen op verder koerspotentieel

De MVRV-Z-score is een van de bekendste indicatoren om de waardering van Bitcoin te beoordelen. In het verleden signaleerde deze binnen twee weken de belangrijkste pieken. De score wordt berekend door de marktkapitalisatie van Bitcoin te delen door de laatst betaalde prijs (gerealiseerde waarde). Hoe hoger de score, hoe oververhitter de markt is. Bitcoin lijkt nog ver verwijderd van een piek met een score van 2,9. In 2021 bereikte de score 7,13, en in 2017 was deze zelfs dubbelcijferig.

Het Puell Multiple houdt rekening met het aanbod – Bitcoin-miners en hun inkomsten. Deze indicator wordt berekend door de dagelijkse waarde van Bitcoin in USD te delen door het voortschrijdend gemiddelde van 365 dagen. Ook deze indicator bevindt zich met een waarde van 1,02 ver van eerdere pieken. In 2021 bereikte het Multiple bijna 3,5 en in 2017 zelfs 6,6.

De Pi Cycle Top Indicator combineert het voortschrijdend gemiddelde van 111 dagen (111DMA) met het dubbele van het voortschrijdend gemiddelde van 350 dagen. Dit geeft aan wanneer de markt zo oververhit is dat de 111DMA de dubbele waarde van het 350DMA kruist. Momenteel liggen deze waarden rond respectievelijk 119.000 USD en 64.000 USD – dus nog ver uit elkaar.

De meest gangbare on-chain statistieken voorspellen dus op basis van historische vergelijkingen dat de koersen in de komende maanden verder zullen stijgen. Bij een koopbeslissing is het echter verstandig om ook naar de stemming onder beleggers en de situatie van Bitcoin-ETF's te kijken.

Institutionele 'FOMO' bij Bitcoin-ETF's?

De laatste tijd zijn spot-Bitcoin-ETF's erg populair. Op 7 november bereikte de iShares Bitcoin Trust een nieuw recordhandelsvolume van meer dan 4,1 miljard USD. Die dag stroomde er alleen al 1,1 miljard USD naar het BlackRock-product. Ook institutionele beleggers lijken FOMO (angst om de boot te missen) te ervaren. Naarmate de acceptatie van BTC toeneemt, overwegen steeds meer beleggers een BTC-investering, vooral nu de Trump-verkiezing het actief legitimeert. Deze instroom via gereguleerde producten kan de BTC-koers verder doen stijgen. Zie ook deze afbeelding van Bitwise.

Ook MicroStrategy – het softwarebedrijf dat door zijn extreme Bitcoin-strategie nu vrijwel als een hefboom-Bitcoin-ETF fungeert – blijft BTC aankopen. Oprichter Michael Saylor wil 42 miljard USD in de komende drie jaar in Bitcoin investeren. Gisteren kocht het bedrijf nog eens BTC ter waarde van twee miljard USD. Mochten andere grote bedrijven dit voorbeeld volgen, kan dit niet alleen het BTC-aanbod verder beperken maar ook een signaalfunctie hebben.

Beleggers zijn hebberig – te hebberig?

De Crypto Fear & Greed Index, die gegevens zoals volatiliteit, koopvolume en social media-activiteit meet, staat momenteel op 80 – Extreme hebzucht. Beleggers zijn zeer optimistisch over de verdere koersontwikkeling van BTC en andere cryptovaluta. Maar zoals investeerderslegende Warren Buffett zei: "Wees hebzuchtig wanneer anderen bang zijn en bang wanneer anderen hebzuchtig zijn." Dit kan erop wijzen dat een correctie eraan komt. Toch is een sterke terugval op de cryptomarkt nooit uit te sluiten, vooral na een recente rally. Gedurende de bullmarkt van 2021 bleef de index maandenlang op dit niveau en steeg de BTC-koers van recordhoogte naar recordhoogte.

Spaarplan voor de lange termijn

Aangezien de geschiedenis zich niet herhaalt, is het niet verstandig om blind op deze indicatoren te vertrouwen. In totaal geven ze echter een waardevol inzicht in de toestand van Bitcoin. Ondanks de indrukwekkende rally heeft BTC nog steeds groeipotentieel voor de komende maanden. De recente overwinning van Donald Trump en de institutionele acceptatie kunnen het activum op de lange termijn een stevige impuls geven. Vermogensbeheerder VanEck voorspelt bijvoorbeeld een koers van 3 miljoen USD in 2050.

Op de volatiele cryptomarkt zijn koersdalingen altijd mogelijk. Een ideaal instapmoment zoeken is echter niet nodig bij het lange termijnpotentieel van BTC. Om koersschommelingen op te vangen, is een Bitcoin-spaarplan, zoals gebruikelijk bij ETF’s, een optie. Beleggers kunnen profiteren van lage koersen om goedkoper in te kopen en hogere koersen om de waarde van hun BTC-bezit te laten stijgen, wat ook een rustigere nachtrust kan bieden.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven