Nieuws - Bitcoin hashrate verliest 40 procent tijdens de feestdagen

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Bitcoin hashrate verliest 40 procent tijdens de feestdagen

Ethereum (ETH)
Tijdens de kerst kelderde de Bitcoin hashrate massaal. De reden: extreme weersomstandigheden in de VS.

Tijdens de kerst kelderde de Bitcoin hashrate massaal. De reden: extreme weersomstandigheden in de VS dwongen verschillende mining-bedrijven om hun activiteiten tijdelijk op te schorten.

Volgens gegevens van Glassnode daalde de verwerkingskracht van het netwerk van 252 exahash per seconde (EH/s) op 21 december tot 156 EH/s op 24 december, een daling van bijna 40 procent. De volatiele beweging heeft nog geen invloed gehad op de BTC-koers.

Een reden voor het instorten van het netwerk zijn de extreme weersomstandigheden in de VS, waardoor de stroomtoevoer naar verschillende mining-bedrijven werd afgesneden. Riot Blockchain legde afgelopen vrijdag, 23 december, de activiteiten tijdelijk stil, "om de veiligheid van de teamleden te waarborgen," zei het in een verklaring.

Ook kondigde Core Scientific aan: "Vanwege het extreem koude weer dat over de oostelijke en zuidelijke helft van de VS trekt, zullen we deelnemen aan verschillende stroombeperkingen om het elektriciteitsnet te helpen stabiliseren." De mining onderneming heeft onlangs zijn faillissement uitgesproken, maar zet zijn mining-activiteiten voort en probeert tijdens het insolventieproces een akkoord te bereiken met de schuldeisers. Eerder maakt Core Scientific nog hoge koerswinsten. Meer daarover lees je hier.

De hashrate van het bitcoinnetwerk heeft zich sindsdien hersteld tot 226 EH/s, blijkt uit gegevens van IntoTheBlock. Dit is vergelijkbaar met een hashrate van 316 EH/s op 31 oktober. Binnen twee maanden is de totale rekenkracht op het netwerk daardoor met bijna 30 procent gedaald.

Ondertussen wordt de industrie geconfronteerd met een ander probleem: door de dalende prijs van Bitcoin, met een gelijktijdige stijging van de energiekosten, komen mining-bedrijven steeds meer onder druk te staan.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven