Nieuws - Bitcoin Halving: zo groot waren de rendementen in het verleden

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Bitcoin Halving: zo groot waren de rendementen in het verleden

Bitcoin (BTC)
Mining
Bitcoin Halving: zo groot waren de rendementen in het verleden

Bitcoin halving betekent dat de beloning voor het minen van een blok op de blockchain wordt gehalveerd. Vanaf volgend jaar zullen de beloningen voor miners opnieuw gehalveerd worden. In het verleden was dit een winstgevende business.

In het komende jaar zullen Bitcoin miners op hun tanden moeten bijten. Want vanaf april 2024 zullen ze slechts 3,125 BTC per gemined blok ontvangen als beloning voor hun werk - dat is precies de helft van de huidige beloning.

Dit komt omdat de cryptocurrency een desinflatoire structuur heeft. Er is dus na verloop van tijd steeds minder aanbod, totdat op een gegeven moment het maximum van 21 miljoen BTC is bereikt. Bitcoin is dus een tegenhanger van inflatoire fiatvaluta's zoals de Amerikaanse dollar, euro en co.

Theoretisch kan dit afnemende aanbod ook stijgende prijzen betekenen. Veel beleggers gaan er daarom van uit dat de Bitcoin koers na de halving zal stijgen. Zo is het in het verleden tenminste gegaan.

Dit is hoe groot Bitcoin halveringsrendementen in het verleden zijn geweest

Reddit gebruiker /u/zeehkaev, echte naam Jose Roberto, heeft historische Bitcoin prijsgegevens genomen en berekend hoe hoog de rendementen waren voor degenen die BTC hadden gekocht vóór de laatste Bitcoin halving.

Zijn resultaat: wie vier maanden voor de halving BTC had gekocht, zou na een bepaalde tijd hodlen altijd in het groen moeten staan. Absurd rendement: als je coins vier maanden voor de eerste halving had gekocht en tot vandaag had gewacht, zou je een rendement van 259.574,19 procent hebben verdiend. Maar zelfs degenen die geen Bitcoin early adopters en superhobbyisten in één zijn, hebben kans op rendement.

Iemand die ongeveer vier maanden voor de laatste halving Bitcoin aanschafte, zou na een jaar een rendement van 547,48 procent hebben behaald.

Wie ongeveer vier maanden voor de laatste halving BTC kocht en de coins slechts één jaar in portefeuille hield, zou een rendement van 547,48 procent hebben gemaakt. Een vervijfvoudiging binnen een jaar - zulke rendementen zijn zeldzaam bij andere beleggingsvormen.

Zal de Bitcoinprijs deze keer weer zo sterk stijgen?

Het korte antwoord: dat kan niemand voorspellen. Je kunt zelfs niet met zekerheid zeggen dat halvings in het verleden ook verantwoordelijk waren voor prijsstijgingen. Dat twee dingen opvallende overeenkomsten hebben, betekent niet dat ze van elkaar afhankelijk zijn. Feit is dat Bitcoin in de loop der jaren steeds populairder en bekender is geworden en blijkbaar steeds meer mensen heeft kunnen overtuigen van zijn verdiensten als beleggingscategorie. Dit leidde onvermijdelijk tot (volatiele) prijsstijgingen.

Maar het is ook een feit dat Bitcoin halving een zwaar gehypte gebeurtenis is geworden. Niet alleen wordt het gestileerd als een supergebeurtenis in de cryptogemeenschap, maar er kan de volgende keer ook berichtgeving tot ver buiten de cryptomedia worden verwacht. Het valt niet uit te sluiten dat dit gepaard zal gaan met stijgende prijzen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven