Nieuws - Bitcoin ETF's: miljarden instroom alleen door hedge fund arbitrage?

Door Luc Vesters

Bitcoin ETF's: miljarden instroom alleen door hedge fund arbitrage?

Bitcoin ETF's: miljarden instroom alleen door hedge fund arbitrage?

Geen teken van langetermijn buy & hold - volgens Raoul Pal, CEO van Real Vision, zou ongeveer tweederde van de netto instroom in de Amerikaanse Bitcoin Spot ETF's afkomstig kunnen zijn van arbitragehandel door grote hedgefondsen.

“Als dit waar is, laat het zien dat de overgrote meerderheid van de ETF-stromen afkomstig is van arbitragehandelaren en dat particuliere beleggers nog niet de belangrijkste drijfveer zijn,” schreef Pal in een recente Twitter-post. Hij verwijst naar nieuwe gegevens van crypto-analist en MV Capital-partner Tom Dunleavy. Hieruit blijkt dat de 80 grootste Bitcoin ETF houders hedgefondsen zijn met kapitaal van verschillende particuliere en institutionele beleggers.

Gisteren, dinsdag, noteerden de Bitcoin ETF's voor het eerst in 19 positieve dagen een netto uitstroom van iets minder dan USD 65 miljoen. De 80 bedrijven hebben in totaal voor ongeveer USD 10,26 miljard aan Bitcoin ETF aandelen, wat overeenkomt met ongeveer twee derde van de USD 15,42 miljard aan netto instroom sinds de ETF op 11 januari werd goedgekeurd door de SEC.

Alleen al de grootste investeerder Millennium Management had Bitcoin ETF aandelen ter waarde van een indrukwekkende USD 1,94 miljard. De ETF aandelen zijn afkomstig van verschillende uitgevers: Bitwise, Grayscale, Fidelity, BlackRock en ARK21Shares. Arbitragehandel gaat over het winstgevend benutten van verschillen tussen de intrinsieke waarde van de Bitcoin ETF en de prijs van Bitcoin, de onderliggende waarde.

De bewering van Pal is ook bekritiseerd: “De recente instroom zou het gevolg kunnen zijn van basishandel, maar over het geheel genomen is dit goed voor minder dan 15 procent van de totale ETF-stromen,” legt cryptohandelaar Joseph B uit.

Samen hebben de Amerikaanse Bitcoin ETF's volgens Dune al 4,46 procent van de totale hoeveelheid BTC in omloop. Dit komt overeen met 880.000 Bitcoin met een waarde van ongeveer 59 miljard Amerikaanse dollar.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven