Nieuws - Bitcoin en de CBDC: Christine Lagarde ontwijkt kritische vragen

Door Ted Maas

Bitcoin en de CBDC: Christine Lagarde ontwijkt kritische vragen

Christine Lagarde is overtuigd van de digitale euro, maar de bevolking, vooral de Bitcoin-community, niet. Is de president van de Europese Centrale Bank (ECB) zich bewust van de kritiek?

Wanneer de Europese Centrale Bank iets publiceert over de digitale euro, is één ding zeker: een stortvloed aan kritiek op sociale media, vooral op X (voorheen Twitter). "De digitale centrale bankmunt (CBDC) is het einde van financiële vrijheid," schrijft een gebruiker. Een ander voegt eraan toe: "CBDC is waardeloos." Wat zelden voorkomt, is steun voor de digitale euro.

Dit viel ook de Cypriotische Europarlementariër Fidias Panagiotou op. Fidias is een YouTuber uit Cyprus die is gekozen in het Europees Parlement. Op X deelt de 24-jarige video's over de gang van zaken in het Europees Parlement en neemt zijn beslissingen op basis van directe stemmingen door de Cypriotische bevolking.

Op 23 september stelde Fidias vragen over de digitale euro, waarvan de ontwikkeling naar schatting tot een miljard euro zou kosten. Onder zijn bericht verzamelden zich vele critici, waaronder een grote groep Bitcoin-fans.

Christine Lagarde over de digitale euro: "Feedback van mensen is belangrijk"

Ook Fidias merkte deze weerstand op, en daarom richtte hij zich tijdens een recente vragenronde tot Christine Lagarde, de president van de ECB. "Het is duidelijk dat de Europese bevolking zeer sceptisch is over de digitale euro. Ze geven de voorkeur aan cryptocurrencies, met name Bitcoin," zei Fidias.

Zijn vraag was duidelijk: "Neemt u in overweging wat de mensen denken over de digitale euro?" Christine Lagarde benadrukte hoe belangrijk het voor haar was om "feedback van klanten" te krijgen om het juiste product te ontwikkelen. Ze voegde daaraan toe:

"Waarom zou geld van de centrale bank alleen op papier bestaan, als alles digitaal wordt? We denken daarom ook dat een digitaal bankbiljet nodig is. Een bankbiljet dat veilig en betaalbaar is, en dat elke Europeaan overal kan gebruiken."

Volgens veel gebruikers op X beantwoordde Lagarde de vraag echter niet volledig. "Ze zegt dat ze openstaat voor de mening van de mensen, maar gaat niet in op hun kritiek," merkte een gebruiker op.

Christine Lagarde negeert vraag over Bitcoin

In een tweede vraag wilde Fidias weten wat Christine Lagarde denkt over cryptocurrencies en Bitcoin. Deze vraag werd genegeerd, volgens een woordvoerder waren er geen tweede vragen toegestaan. In een voice-over verklaarde Fidias dat Lagarde van tevoren "had beloofd" vragen eerlijk te beantwoorden. "Het lijkt erop dat ze niet eerlijk is geweest," concludeerde Fidias.

Ook op dit gedrag had de crypto-gemeenschap op Twitter een antwoord: "Ze negeerde de vraag omdat Bitcoin niet door de staat gecontroleerd kan worden. Ze willen een valuta waarover ze volledige controle hebben."

Maar niet alleen in de van oudsher overheid-kritische Bitcoin-gemeenschap stuit de Europese CBDC op weerstand. Uit een enquête van de Bundesbank blijkt dat ongeveer een kwart van de respondenten de digitale euro "absoluut niet" willen gebruiken.

Europese CBDC: Pilotproject tot 2027

Sinds oktober 2021 houdt de Europese Centrale Bank zich bezig met de ontwikkeling van een digitale euro. Het is een prestigeproject dat het betalingsverkeer aanzienlijk efficiënter moet maken. Er zijn echter nog wettelijke hindernissen voor de invoering van de digitale euro. Als deze tegen het einde van het jaar worden overwonnen, zou een pilotproject tot 2027 mogelijk zijn.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven