Nieuws - Bitcoin-beurs Mt.Gox begint met het compenseren van gedupeerden

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Bitcoin-beurs Mt.Gox begint met het compenseren van gedupeerden

Bitcoin (BTC)
mt gox compensatie

In februari 2014 verdwenen 850.000 Bitcoin van de Mt.Gox-beurs. Na acht jaar willen zij nu gedupeerde beleggers schadeloos stellen.

Na acht jaar wachten lijkt het drama rond de Mt.Gox hack nu langzaam tot een einde te komen. De failliete Bitcoin-beurs zal ten minste een deel van zijn deposito's terugbetalen aan benadeelde partijen. Dit blijkt uit een nieuw document van de Japanse insolventiebeheerder Nobuaki Kobayashi. Specifiek, zegt het document:

''De saneringscurator bereidt momenteel de terugbetalingen voor overeenkomstig het goedgekeurde saneringsplan.''

Een concrete datum voor het begin van de uitbetalingen laat echter nog steeds op zich wachten. In de loop van de procedure heeft de curator een website opgezet waar gedupeerde beleggers zich kunnen inschrijven om achteraf voor de terugbetalingen in aanmerking te komen. Bovendien kunnen benadeelde partijen beslissen of en in welke vorm de schadeloosstelling moet plaatsvinden. Er zijn drie opties om uit te kiezen: Cash, Bitcoin en/of Bitcoin Cash.

Het reorganisatieplan is van kracht sinds november vorig jaar, nadat het project door een Japanse rechtbank was goedgekeurd. Op dat moment was het echter nog onduidelijk of beleggers ook op een terugbetaling in Bitcoin konden hopen. Deze zorgen zijn nu van de baan, maar volgens berichten in de media is slechts 150.000 BTC van de oorspronkelijk gestolen 850.000 BTC beschikbaar voor uitbetalingen.

Crypto-experts vrezen een uitverkoop van Bitcoin

Toch vrezen crypto-experts een sell-off van BTC. De hack op de voormalige Bitcoin-beurs was acht jaar geleden. Voor veel beleggers is de prijs sindsdien minstens vertwintigvoudigd. Benadeelde partijen zouden hun participaties nu op de markt kunnen gooien om te profiteren van de prestaties van de afgelopen jaren, zo wordt gevreesd. Dat zegt BTC-ECHO marktexpert Stefan Lübeck:

''Na jaren wachten op de vrijgave van de tegoeden van klanten, overwegen voormalige Mt.Gox-gebruikers wellicht steeds vaker om hun bitcoinbezit te verkopen. Op het moment van de hack in februari 2014 was de prijs van een Bitcoin ongeveer 600 US dollar. Bijgevolg konden de benadeelde gebruikers nu tegen een dertigvoudige bitcoinkoers verkopen.''

Ki Young Ju, CEO van data-analysedienst CryptoQuant, biedt een tool waarmee handelaren koerswaarschuwingen kunnen instellen zodra de uitbetalingen van Mt.Gox beginnen. "Tot nu toe is het rustig," schrijft de CEO op Twitter.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven