Nieuws - Bitcoin bereikt marktkapitalisatie van 1 biljoen dollar

Door Ted Maas

Bitcoin bereikt marktkapitalisatie van 1 biljoen dollar

Bitcoin bereikt marktkapitalisatie van 1 biljoen dollar

Bitcoin zet zijn bull run voort en is voor het eerst sinds 2021 1 biljoen dollar waard. Op het moment van schrijven kost 1 BTC $51,326/€47,955. Dit betekent dat het digitale goud de afgelopen zeven dagen met 20 procent is gestegen. Binnen 12 maanden is de prijs zelfs met 129 procent gestegen.

Bitcoin is in het verleden al meerdere keren meer dan een biljoen Amerikaanse dollar waard geweest. De cryptocurrency brak voor het laatst door deze grens op 4 december 2021 - zij het aan de onderkant. De cryptocurrency ging toen ongeveer een jaar in winterslaap voordat het in november 2022 een dieptepunt bereikte met een prijs van 15.700 dollar.

Met USD 1 biljoen behoort BTC opnieuw tot de tien grootste activa ter wereld - vlak achter Meta (USD 1,17 biljoen) en zilver (USD 1,24 biljoen). Gisteren, dinsdag 13 februari, was BTC licht gedaald omdat het inflatiecijfer in de VS marginaal was gedaald. De laatste koersstijgingen zijn niet in de laatste plaats te danken aan Bitcoin ETF's. De vraag naar de geëffectiseerde indexfondsen op basis van Bitcoin is zo groot dat BlackRock, Fidelity en anderen meer dan 200.000 BTC bezitten. Elke dag halen de ETF's aanzienlijk meer BTC uit de markt dan de miners produceren - dit drijft de schaarste van de activa en de prijs ervan op.

Marktkapitalisatie is de rekenkundige totale waarde van een waardepapier (geldbiljetten, aandelen of bitcoin). Oorspronkelijk komt de waarde van de aandelenmarkt en wordt berekend door het aantal aandelen in omloop te vermenigvuldigen met de aandelenprijs. In het geval van Bitcoin is marktkapitalisatie het product van het volume in omloop (ongeveer 19,6 miljoen BTC) vermenigvuldigd met de huidige prijs.

Met de aankomende Bitcoin Halving is de komende periode behoorlijk bullish. De Bitcoin halving is een belangrijk evenement dat ongeveer elke vier jaar plaatsvindt, waarbij de beloning voor het minen van een nieuw block gehalveerd wordt. Dit mechanisme is ingebouwd om inflatie tegen te gaan en de beschikbaarheid van nieuwe bitcoins te beperken, waardoor het totale aanbod uiteindelijk op 21 miljoen stuks zal uitkomen. Historisch gezien heeft de halving vaak geleid tot een toename van de prijs van Bitcoin in de maanden die volgen op het evenement.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven