Nieuws - BIS en Europese centrale banken ontwikkelen crypto volgsysteem

Door Luc Vesters

BIS en Europese centrale banken ontwikkelen crypto volgsysteem

DeFi
Blockchain/Technologie
BIS en Europese centrale banken ontwikkelen crypto volgsysteem

De Bank for International Settlements (BIS) werkt samen met centrale banken in Europa aan de ontwikkeling van een systeem voor het analyseren van cryptocurrencies en gedecentraliseerde financiering (DeFi ).

De banken presenteerden het dataverzamelingsplatform op 4 oktober onder de projectnaam Atlas. Het heeft als doel om "de macro-economische relevantie van cryptoassetmarkten en DeFi te onderzoeken." Het project bevindt zich in de proof of concept fase. De focus ligt op "het verbeteren van de methodologie voor gegevensverzameling en de ontwikkeling van het platform".

Volgens de BIS combineert Atlas "on- en off-chain informatie, waardoor een meerlaagse benadering van gegevensverificatie en op maat gemaakte statistieken voor centrale banken ontstaat." Concreet betekent dit: Gegevens verzameld door "cryptobeurzen" evenals meer gedetailleerde gegevens " gehaald uit publieke blockchains" worden gebruikt voor de analyse.

Het rapport van het project beschrijft hoe het proof of concept transacties tussen cryptobeurzen op het Bitcoin-netwerk gebruikt, evenals de locatie van deze beurzen, als een proxy voor grensoverschrijdende kapitaalstromen. Gegevens over de toewijzing koppelen on-chain transacties aan cryptobeurzen, die vervolgens worden toegewezen aan hun geografische locatie (waar mogelijk).

Persbericht van de BIS van 4 oktober

"Atlas maakt een verscheidenheid aan use cases mogelijk. Onderzoekers kunnen de microdata structureel analyseren, terwijl beleidsmakers toegang hebben tot op maat gemaakte dashboards om in één oogopslag inzichten te verkrijgen. Ik ben enthousiast over het potentieel en de toekomstige ontwikkelingen van dit project," aldus Burkhard Balz, bestuurslid van de Deutsche Bundesbank.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven