Nieuws - Binance lanceert Layer 2 blockchain op Optimism

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Binance lanceert Layer 2 blockchain op Optimism

Binance Coin (BNB)
Ontwikkelingen
Binance lanceert Layer 2 blockchain op Optimism

De nieuwe layer 2 oplossing van de BNB-keten moet 4.000 transacties per seconde aankunnen. Binance wil het gebruiken om blockchain te schalen.

Na een schijnbaar eindeloos spervuur van negatieve krantenkoppen kan Binance voor de verandering eens met een positieve technologische vooruitgang komen. Volgens een officiële aankondiging lanceert het bedrijf de layer 2 blockchain op BNB. Dit is bedoeld om de BNB-keten te schalen en te zorgen voor een "naadloze en efficiënte" ervaring voor gebruikers en ontwikkelaars. Het opBNB testnet is al op 19 juni van start gegaan. De start van het mainnet is nog niet vastgesteld.

Wat is opBNB?

Net als de BNB Chain, Binance's Layer 1 blockchain, is opBNB compatibel met de Ethereum Virtual Machine (EVM). Dankzij de EVM-compatibiliteit is de blockchain-infrastructuur van opBNB in veel opzichten vergelijkbaar met de Ethereum-keten. Hierdoor kunnen ontwikkelaars coderen in de populaire programmeertaal Solidity en kunnen gebruikers Ethereum-gebaseerde wallets zoals Metamask gebruiken.

De nieuwe schalingsoplossing is ook gebouwd op de OP-stack van Optimism. Dit fungeert als een blauwdruk voor crypto programmeurs om snel en eenvoudig een Layer 2 blockchain tot leven te brengen. Hiermee treedt Binance in de voetsporen van concurrent Coinbase, dat in februari van dit jaar al de layer 2 oplossing "Base" aankondigde met behulp van Optimism's technologie. Door deze integratie profiteert opBNB ook van Optimistic's rollup-technologie, inclusief snelle transactiesnelheden en lage kosten.

Met een beetje fine-tuning hoopt Binance nog wat meer uit de onderliggende technologie te halen. Volgens de eigen informatie beheert de opBNB ongeveer 4.000 transacties per seconde en een gemiddelde transactiekost van 0,005 US dollar. Qua prestaties en efficiëntie sluit het netwerk zich daarmee aan bij bestaande blockchains zoals Arbitrum, Optimism of Solana.

Niet alles wat glanst is goud

Ook al lijk het wel zo via de eigen website, maar Binance vindt het wiel niet opnieuw uit met opBNB. Net als met de BNB-keten, die door velen in het begin werd afgedaan als een goedkope en gecentraliseerde kopie van Ethereum, is het nieuwste product geen technologische noviteit. Maar het bedrijf weet hoe het cryptotrends moet herkennen en bedienen. En de trend gaat momenteel sterk in de richting van modulaire rollups, zoals de Bedrock-update van Optimism laat zien. De vraag ernaar is navenant hoog, vooral onder ontwikkelaars.

Dus de nieuwe Layer 2 schaalverdeling zal waarschijnlijk bijzondere voordelen hebben voor ontwikkelaars en gebruikers van het Binance ecosysteem. Zo wordt de BNB-keten uitgebreid via een laag waarop gaming dApps en sociale netwerken een plek hebben. Maar ook bestaande DeFi-apps en DEXes op de BNB-keten zouden een nieuw thuis vinden. Dit zou de op twee na grootste blockchain na Total-Value-Locked een nieuwe impuls kunnen geven en een voorsprong kunnen geven op opkomende concurrenten zoals Base.

Buiten het NBB ecosysteem lijkt de nieuwe Layer 2 oplossing echter minder zinvol. Ethereum biedt al snelle alternatieven voor de mainchain met Arbitrum en Optimism, die vaak last hebben van congestie en hoge kosten op piekmomenten. Het klassieke "sneller dan Ethereum" argument is daarom niet meer zo overtuigend als het ooit was. Hoe de nieuwe keten presteert buiten het testnetwerk valt nog te bezien. In ieder geval laat opBNB, samen met de nieuwste Lightning netwerkintegratie, zien dat Binance nog steeds druk aan het bouwen is.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven