Nieuws - Betaaldienst US Federal Reserve: Fednow is live

Door Ted Maas

Betaaldienst US Federal Reserve: Fednow is live

Betaaldienst US Federal Reserve: Fednow

De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) is live gegaan met zijn betaaldienst FedNow. Is dit een voorbereiding op een Amerikaanse CBDC?

Nog in maart van dit jaar verklaarde Federal Reserve voorzitter Jerome Powell dat de VS nog ver verwijderd is van een digitale munt van de centrale bank (CBDC). De Federal Reserve (Fed) is nu echter live gegaan met zijn kleine dochteronderneming: FedNow.

De Fed kondigde dit, donderdag 20 juli, aan via een persbericht. Er staat: "Banken en kredietverenigingen van alle groottes kunnen zich aanmelden en deze tool gebruiken om direct geld over te maken naar hun klanten, op elk moment van de dag, elke dag van het jaar."

Fed-voorzitter Powell toonde zich optimistisch: "De Federal Reserve heeft de FedNow service ontwikkeld om alledaagse betalingen in de komende jaren sneller en gemakkelijker te maken". Hij voegde eraan toe: "Na verloop van tijd, als meer banken ervoor kiezen om dit nieuwe hulpmiddel te gebruiken, zullen de voordelen voor particulieren en bedrijven groot zijn. Zo kan een individu direct een loonstrook ontvangen of een bedrijf direct toegang hebben tot fondsen bij het betalen van een factuur."

In eerste instantie zal de betalingsdienst, die in de cryptoruimte ook wel "CBDC light" wordt genoemd, beschikbaar zijn voor 35 geselecteerde banken en kredietverenigingen, evenals het Bureau of the Fiscal Service, een agentschap onder het ministerie van Financiën. Er zijn echter plannen om FedNow uit te breiden naar 9.000 banken en kredietverenigingen die in de VS actief zijn. Het is nog niet bekend gemaakt wanneer dit zal gebeuren.

FedNow is vergelijkbaar met PayPal, maar verwerkt transacties in enkele seconden en tegen lage kosten: van 0,01 tot één US dollar, afhankelijk van de verzender en het doel. De betaaldienst maakt gebruik van een internationale standaard voor digitale betalingen, die ook wordt gebruikt door cryptoprojecten zoals Ripple of Stellar. Bovendien is de dienst 24/7 beschikbaar.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven