Nieuws - "Aptos", Blockchain-wonder of loze belofte?

Door Luc Vesters

"Aptos", Blockchain-wonder of loze belofte?

Solana (SOL)
Ethereum (ETH)
Altcoins
Aptos new solana killer

Het blockchainproject Aptos heeft op 17 oktober de lancering van zijn mainnet aangekondigd. Het zeer ambitieuze project werd gelanceerd door ex-ontwikkelaars Diems (voorheen Libra) nadat de Facebook stablecoin in de ijskast was gezet.

Het project wist meer dan 300 miljoen dollar op te halen bij investeerders als Andreessen Horowitz (a16z), FTX Ventures en Coinbase Ventures. Het project wordt momenteel geschat op ongeveer vier miljard dollar.

Aptos wil Solana vervangen als de "snelle" blockchain. De voltooide blockchain zou tot 160.000 transacties per seconde moeten halen, drie keer zoveel als Solana op zijn best. Maar de recente lancering was minder overtuigend en laat vragen onbeantwoord.

Het lievelingetje van het venture capital?

Aptos heeft een dubbelzinnige reputatie. Niet alleen houdt het Facebook verleden hardnekkig vast aan het project. Er wordt ook gezegd dat er een groot gevaar bestaat dat kleine beleggers kanonnenvoer worden voor de winstnemingen van grote beleggers wanneer de APT-token naar de beurs gaat. Aptos werd bijna uitsluitend gefinancierd met solvabel risicokapitaal. Daarom wordt het in de cryptosector vaak spottend de "VC darling" genoemd, d.w.z. " de lieveling van het venture capital". Er is nog geen openbare verkoop geweest.

Wat in dit verband verdacht is, is dat belangrijke informatie over de distributie van de tokens tot kort voor de lancering onbekend was. De grote cryptobeurzen, waarvan sommige zelf beleggers zijn, willen de gehypte token natuurlijk sowieso voeren.

Intussen heeft het project een overzicht gepubliceerd van zijn tokenverdeling (tokenomics). Ongeveer de helft van de tokens is al toegewezen aan interne projecten ter bevordering van het ecosysteem, de rest ligt bij genoemde investeerders en het team zelf.

Een volle 82 procent van het totale aanbod is ook al gestaked. Een kunstmatig tekort aan tokens komt vaak voor bij nieuwere blockchainprojecten. De daaruit voortvloeiende initiële prijsstijging veroorzaakt euforie, voordat na enkele maanden meer tokens worden vrijgegeven en het aanbod sterk verwatert.

Blockchain van de nieuwe generatie?

Maar tot nu toe heeft Aptos zich niet laten afschrikken door de kritiek. De tokenomics zijn ontworpen met de gemeenschap in gedachten, zeggen ze, en de blockchain draait na dag één "zoals gepland", aldus het Twitter-kanaal van het project.

Aptos is opgericht door Mo Shaikh en Avery Ching, die eerder werkten aan Diem. Wat met het mislukte Facebook-project niet mogelijk was, hopen ze nu met Aptos te bereiken. Het team wil hun jarenlange ervaring in de traditionele techsector toepassen op Web 3.0 en de "meest veilige en schaalbare Layer 1 blockchain" creëren.

Dit moet mogelijk worden gemaakt door een nieuwe benadering van blockchainprogrammering. " Parallel execution " is de naam van dit type transactieverwerking, dat geacht wordt tot 160.000 uitvoeringen per seconde mogelijk te maken. Bovendien zou de nieuwe programmeertaal "Move" het werk van alle ontwikkelaars vergemakkelijken en hen weglokken van Solana of Ethereum.

In het begin was daar echter blijkbaar weinig van te merken. Volgens een gebruiker telde de blokverkenner slechts vier transacties per seconde (TPS). Dat zou langzamer zijn dan Bitcoin.

Volgens Paradigm Engineer was het ook bedenkelijk dat Aptos vlak voor de lancering zijn Discord-servers deactiveerde, waardoor het voor gebruikers onmogelijk was om met het team te communiceren. Een "noodzakelijke stap" om de gemeenschap te beschermen tegen oplichters, zoals Aptos beweert.

Volgens de ontwikkelaars is de aanvankelijk lage transactiesnelheid slechts een gevolg van de nog geringe activiteit op de blockchain. Kort na de lancering is dit normaal, zeggen ze in een Discord-bericht. Bij toenemend gebruik zou de snelheid ook moeten toenemen.

Marketing of massa-adoptie?

Zoals altijd is het nog maar de vraag of Aptos echt kan concurreren met Solana of dat het enthousiasme net zo snel zal wegsterven als eerdere "blockchain-revoluties". De herinnering aan de lang gehypte en meer dan mislukte lancering van het "Internet Computer Protocol" (ICP) dringt zich op.

De Aptos blockchain is misschien nog niet volwassen genoeg. Na bijna vier jaar ontwikkeling is het moeilijk te spreken van een overhaaste lancering. Maar de bewering dat de lancering voorbarig lijkt, is niet ongegrond. Concurrent "Mysten Labs" is immers momenteel in de laatste fase van de ontwikkeling van zijn blockchain genaamd "Sui".

Ook dit project telt voormalige Meta-ontwikkelaars onder zijn team en werkt met de programmeertaal Move. Het is mogelijk dat Aptos haast heeft om zich te positioneren als pionier met een vroegere start. Ten koste van een bredere functionaliteit.

Hoe dan ook, beide projecten zullen zich moeten bewijzen in de bestaande blockchain- en cryptogemeenschap. Of de voormalige Facebook-ontwikkelaars het blockchain-drieluik echt hebben opgelost of slechts hun marketingervaring in hun voordeel aanwenden, zal de komende weken en maanden waarschijnlijk blijken uit de aanpassing van Aptos.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven