Nieuws - Amerikaanse senatoren nemen Bitcoin mining onder de loep

Door Luc Vesters

Amerikaanse senatoren nemen Bitcoin mining onder de loep

Bitcoin (BTC)
Mining
Wet en regelgeving

Op 7 maart stelden Amerikaanse senatoren het energieverbruik van cryptomining aan de orde tijdens een vergadering van de Commissie Milieu en Openbare Werken. De commissie werd voorgezeten door de Democratische Senator Ed Markey van Massachusetts. "Cryptomijnbouw is de afgelopen twee jaar in de Verenigde Staten geëxplodeerd. Het is extreem energie-intensief," zei Markey.

Tijdens de bijeenkomsten werden ook een aantal deskundigen geïnterviewd. Onder hen was Courtney Dentlinger, vicepresident klantenservice en externe zaken voor het Nebraska Public Power District. Zij liet zich positief uit over mijnbouwactiviteiten. Crypto miners kunnen zeer efficiënt gebruik maken van energie-infrastructuur en helpen stroomnetwerken te stabiliseren, zei Dentlinger.

Markey wil ondertussen een wetsvoorstel indienen om de transparantie van het elektriciteitsgebruik van Amerikaanse miningbedrijven te vergroten "zodat we informatie hebben over de impact op het klimaat". Daarnaast waren Rob Altenburg, directeur energie en klimaat bij de PennFuture organisatie, en New York State Assemblywoman Anna Kelles uitgenodigd als deskundigen.

Bitcoin: proof of work vs. proof of stake

Tijdens de sessie werden ook de consensusmethoden Proof of Work en Proof of Stake besproken. Markey adviseerde de crytpo-industrie om minder energie-intensieve methoden om activa te genereren te overwegen.

Het energieverbruik van het Bitcoin-netwerk is altijd controversieel geweest. Tegenstanders van de blockchain beschuldigen het netwerk van onevenredig gebruik van hulpbronnen en klimaatschade. Voorstanders daarentegen zien Bitcoin als de basis van een economie die op lange termijn aanzienlijk ecologischer en grondstofvriendelijker is dan het huidige financiële model.

Bitcoin mining kan bijvoorbeeld efficiënt gebruik maken van overgeproduceerde elektriciteit, die voornamelijk wordt opgewekt door duurzame energiebronnen zoals windenergie.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven