Nieuws - Amerikaanse overheid overweegt extra belasting op mining van crypto

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Amerikaanse overheid overweegt extra belasting op mining van crypto

Bitcoin (BTC)
VS
Amerikaanse overheid overweegt extra belasting op mining van crypto

De Amerikaanse regering wil mining bedrijven zwaarder belasten. De Bitcoin-gemeenschap reageert geschokt. Wat is er precies gepland.

In de VS worden opnieuw extra belastingheffingen voor miners van crypto's overwogen. Dit is het resultaat van een begrotingsplan dat de Amerikaanse overheid heeft gepresenteerd voor het komende jaar.

Specifiek gaat het om de invoering van een accijns van 30 procent op mining van crypto's op basis van de energiebehoefte, aldus een officiële verklaring (pagina 80) uit Washington.

Het belastingtarief zou worden gespreid: 10 procent vanaf 2025, 20 procent vanaf 2026 en uiteindelijk 30 procent vanaf 2027.

Bedrijven moeten de gebruikte hoeveelheid en het type elektriciteit rapporteren.

Het Witte Huis rechtvaardigt de belastingheffing enerzijds met milieuoverwegingen. Aan de andere kant zou mining de elektriciteitsvoorziening van kleinere gemeenschappen en gemeenten in gevaar kunnen brengen.

De plannen zijn echter niet nieuw. De regering Biden had vorig jaar al een soortgelijke maatregel aangekondigd. Het plan werd echter geannuleerd door het Congres.

Het voorstel heeft tot verontwaardiging geleid in de Bitcoin-gemeenschap. Sommigen hebben het zelfs over een "de facto verbod" dat Bitcoin mining bedrijven het land uit zou kunnen jagen.

In combinatie met de aanstaande halvering lijkt een extra belasting voor mining bedrijven denkbaar.

Naast de voorgestelde mining belasting wil de Amerikaanse regering ook een einde maken aan belastingsubsidies voor crypto-investeerders.

Deze konden momenteel gebruik maken van een maas in de belastingwetgeving, waarbij een cryptocurrency eerst op een dag met verlies wordt verkocht om de belastingdruk te verlagen en de volgende dag weer wordt teruggekocht.

Washington wil deze gunstige behandeling afschaffen door cryptocurrencies op te nemen in de misbruikbepalingen van de Amerikaanse belastingwet, net als aandelen of andere effecten.

Het Witte Huis verwacht dat alleen al deze maatregelen in het fiscale jaar 2025 ongeveer 10 miljard dollar aan extra belastinginkomsten zullen genereren. Tegen 2034 zal er naar verwachting ongeveer 42 miljard Amerikaanse dollar worden geïnd.

Het voorstel moet echter eerst door het Congres om de regelwijzigingen bindend te maken.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven