Nieuws - Amerikaanse autoriteiten versoepelen hun sancties tegen cryptomixer Tornado Cash

Door Ted Maas

Amerikaanse autoriteiten versoepelen hun sancties tegen cryptomixer Tornado Cash

U.S., Tornado Cash, Versoeplingen, Geld

Dankzij nieuwe richtlijnen van het Amerikaanse ministerie van Financiën kunnen legale gebruikers van cryptomixer Tornado Cash hun geld terugkrijgen van het platform.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën publiceert nieuwe richtsnoeren voor zijn controversiële Tornado Cash-sancties. Dit wordt gemeld door Cryptobriefing. Legale gebruikers in de VS kunnen nu een vergunning aanvragen bij OFAC - een onderafdeling van het ministerie van Financiën - om hun geld van het platform op te nemen.

Het zegt ook dat het niet illegaal is om met de open source code te werken. Dat betekent: gebruikers mogen het kopiëren, delen en opnemen in publicaties. Het bezoeken van de website is ook niet verboden. OFAC sanctioneerde Tornado Cash op 8 augustus 2022, waarbij alle gebruikersfondsen werden bevroren en het gebruik ervan strafbaar werd gesteld.

De beschuldiging was dat het platform vooral werd gebruikt door Noord-Koreaanse en Russische hackersgroepen om geld wit te wassen. De zaak veroorzaakte opschudding in de sector. Veel belangrijke crypto-persoonlijkheden hielden zich aan de sancties, maar bekritiseerden het besluit publiekelijk zeer scherp, waaronder de CEO van Circle, de op één na grootste stablecoin.

De sanctie was een aanval op het recht op privacy in Web3.0 en een uniek historisch besluit, aldus de critici. Nooit eerder was een smart contract verboden. De oprichter van het platform werd kort daarna in Nederland gearresteerd. Volgens geruchten had hij samengewerkt met Russische geheime diensten. Coinbase steunde onlangs zelfs rechtszaken tegen OFAC door getroffen slachtoffers.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven