Nieuws - Amerikaanse autoriteiten sluiten illegale cryptomixer Samourai Wallet

Door Luc Vesters

Amerikaanse autoriteiten sluiten illegale cryptomixer Samourai Wallet

Scams, criminaliteit en fraude
VS

De uitgevers van de cryptomixer "Samourai Wallet" zijn gearresteerd in de Verenigde Staten. Ze worden beschuldigd van het witwassen van geld en ongeoorloofde geldoverdracht. Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie zouden via Samourai Wallet "onwettige transacties" van in totaal meer dan twee miljard Amerikaanse dollar zijn verwerkt en "meer dan 100 miljoen dollar aan criminele opbrengsten" zijn witgewassen.

De verdachten zijn Keonne Rodriguez, CEO en medeoprichter, en William Lonergan Hill, CTO en ook medeoprichter van Samourai Wallet. Volgens het Ministerie van Justitie werd Rodriguez gearresteerd in de VS en Hill werd vastgehouden in Portugal. De VS zal om zijn uitlevering vragen. De webserver en het domein van de cryptomixer zijn in beslag genomen. De applicatie is ook verwijderd uit de Google Play Store. Het was meer dan 100.000 keer gedownload.

Samourai Wallet werd ontwikkeld in 2015 en sindsdien zou meer dan 100 miljoen dollar aan "criminele opbrengsten" zijn witgewassen via de cryptomixer, volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie. Een deel van het geld was afkomstig van illegale dark web markets zoals Silk Road en Hydra Market, maar ook van "verschillende telecom- en computerfraudeconstructies".

De mixer diende naar verluidt als een "toevluchtsoord voor criminelen om op grote schaal geld wit te wassen", aldus openbaar aanklager Damian Williams. De verdachten zouden "willens en wetens het witwassen van meer dan $100 miljoen aan criminele opbrengsten van Silk Road, Hydra Market en een aantal andere computerhacking- en fraudecampagnes hebben gefaciliteerd." Volgens het rapport zouden ze hebben geweten dat geld dat via de mengservice werd overgemaakt afkomstig was van criminele opbrengsten.

Op Twitter zouden ze openlijk hebben opgeroepen tot "het witwassen van criminele opbrengsten via Samourai". In juni 2022 zou Rodriguez reclame hebben gemaakt voor de mixer bij Russische oligarchen om sancties te omzeilen.

De maximale straf voor samenzwering om geld wit te wassen is 20 jaar gevangenisstraf, terwijl het exploiteren van een geldtransmissiebedrijf zonder vergunning kan worden bestraft met een maximale straf van vijf jaar.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven