Nieuws - Stablecoin Acala stort in elkaar na exploit

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Stablecoin Acala stort in elkaar na exploit

Stablecoin
Crypto exploit

De op Polkadot gebaseerde Acala blockchain werd op de avond van 14 augustus getroffen door een exploit. Aanvallers hebben 1,3 miljard van het Acala stablecoin token aUSD gemijnd, waardoor het volledig instortte.

Op de avond van 14 augustus werd het Polkadot-project Acala getroffen door een aanval op zijn stablecoin aUSD. Deze verloor vervolgens zijn koppeling aan de US-dollar en daalde met 99 procent tot fracties van een cent. Het team achter Acala was in staat om bepaalde operaties op de blockchain op te schorten om te voorkomen dat de aanvallers er met het geld vandoor zouden gaan.

De exploit werd mogelijk gemaakt door fouten in de configuratie van een liquiditeitspool, legde Acala uit in een tweet. Hackers waren zo in staat om aUSD ter waarde van 1,3 miljard dollar te delven. De aanvallers waren al in staat een klein deel hiervan in te wisselen voor het ACA token. Het team identificeerde een wallet van de aanvallers die momenteel de genoemde 1,28 miljard aUSD bevat. Dankzij een stemming binnen de gemeenschap, is handel op het protocol voorlopig stilgezet.

Het incident werpt opnieuw een schaduw over de stablecoin-sector. Het risico dat verbonden is aan algoritmische stablecoins blijft een belangrijke hindernis voor de succesvolle invoering ervan.

Stablecoins onder vuur

Na de ineenstorting van de Terra UST stablecoin twijfelden velen aan de legitimiteit van andere in stablecoins die gedecentraliseerd en algoritmisch gedreven zijn. Dollar tokens krijgen ook kritiek omdat de zekerheidsstelling vaak niet transparant genoeg is. Bovendien blijven zij kwetsbaar voor fouten in het protocol. Dit blijkt ook uit de recente zaak rond het Polkadot-project Acala en zijn stablecoin aUSD.

Volgens de website van Acala wordt aUSD verondersteld in de praktijk een stablecoin te zijn voor Polkadot en Kusama. De token wordt ondersteund door cross-chain activa, waaronder het Acala token en DOT. Tot de hack was de aUSD in staat haar koppeling aan de US-dollar stabiel te houden.

Acala is in december 2021 met succes als eerste parachain op Polkadot gelanceerd. Eerder veroverde Acala zijn plaats in het ecosysteem van Polkadot met een grote meerderheid via een veiling.

Acala: Polkadot verklaart gevaar afgewend

Net als Cosmos wil Polkadot het controlecentrum vormen voor vele blockchains die ermee verbonden zijn, de zogenaamde parachains. Acala wordt door velen gezien als de trekker van het hele ecosysteem en probeert zich te positioneren als het leidende DeFi-project op Polkadot.

Polkadot prees het Acala-team op Twitter voor hun snelle reactie na de exploit. Met de betrokkenheid van de gemeenschap, had het team snel en besluitvaardig gehandeld om de valselijk gemijnde tokens op het protocol te blokkeren.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven