Nieuws - Aave en Oasis lanceren nieuw Ethereum staking derivaat

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Aave en Oasis lanceren nieuw Ethereum staking derivaat

Ethereum (ETH)
DeFi
Blockchain/Technologie
Aave en DeFi app "Oasis" lanceren nieuw Ethereum staking product

De twee DeFi apps lanceren een nieuw ETH derivaat voor meer rendement bij het staken van Ether. Er is echter veel kritiek op het idee.

Lending platform Aave en DeFi app "Oasis" hebben op 24 oktober een nieuw Ethereum staking product gelanceerd. Gebruikers zouden met het product meer rendement op hun ingezette ETH moeten kunnen verdienen, wat resulteert in een vereenvoudigde DeFi strategie. Maar er zijn zorgen over de veiligheid van het product en de centralisatie ervan.

Een herhalend proces

"Aave Interest Bearing stETH" (ASTETH) is wat de makers het Ethereum-derivaat fantasierijk noemen. Het combineert stappen van een bestaande strategie in één transactie. De strategie, getiteld "stETH/ETH Multiplier", wordt aangeboden op Oasis, een tak van het Maker DAO protocol. Het proces verloopt als volgt:

Handelaren storten ETH op Lido Finance en ontvangen het bekende derivaat "staked ETH". Dit kan worden uitgeleend op leenplatforms zoals Aave, en in ruil daarvoor kan nog meer ETH worden geleend. Handelaren kunnen dit vervolgens weer op Lido storten. Een herhalend proces waarin steeds meer stETH wordt gegenereerd.

In plaats van het proces in afzonderlijke stappen te doorlopen, kunnen beleggers nu ASTETH gebruiken om een alles in één transactie op Oasis af te handelen. Het potentiële rendement ligt tussen 5 en 14 procent. Klinkt op het eerste gezicht eenvoudig, maar zoals altijd brengt het risico's met zich mee.

Depegging

Voor stETH en vergelijkare strategieën is er altijd het risico dat een token zijn (quasi) koersverhouding met ETH verliest. In tegenstelling tot stablecoins ligt de koersverhouding tussen stETH en ETH niet vast. Als de prijs van stETH drastisch onder die van ETH zakt, kan het derivaat niet langer 1:1 worden ingewisseld voor ETH.

In juni van dit jaar was de "stETH depegging" de ondergang van kredietverstrekker Celsius, die met klantengeld zwaar investeerde in het Ethereum-derivaat. Een soortgelijk lot zou handelaren overkomen die stETH als onderpand op Aave stortten om ETH te lenen. Bij de devaluatie van hun onderpand zou hun positie worden geliquideerd.

In de loop van de herhalende handelsstrategie dreig een kettingreactie. Dat komt omdat grote hoeveelheden ETH via investeerders worden uitgeleend, wat de rente op leningen kan opdrijven en ASTETH-posities onrendabel kan maken. Als gebolg daarvan zullen handelaren hun posities waarschijnlijk liquideren en de prijs van de stETH steeds verder van zijn koersverhouding wegdrijven, waardoor bovengenoemd effect wordt versterkt.

Centralisatie

Het risico van depegging is kleiner geworden sinds de Ethereum Merge, omdat de unpegging van Ethereum Staking Rewards tastbaarder is geworden door de verandering van het consensusmechanisme. Ten laatste, wanneer traders eindelijk hun ingezette ETH vrijgeven in de nasleep van de Shanghai update, zou een stETH koers die afwijkt van koersverhouding nog minder waarschijnlijk zijn.

Recentelijk is Lido echter een bijzonder relevante speler geweest in de kwestie rond de centralisatie van Ethereum. Het platform blijft de grootste aanbieder van Ethereum-staken met een aandeel van meer dan 30 procent, volgens analyseplatform Messari. Het aandeel van Lido onder alle aanbieders van "liquid staking" is maar liefst 68 procent, volgens Dune Analytics.

Uit het voorbeeld van het nieuwe derivaat op Oasis blijkt dat de stETH van Lido steeds vaker wordt gebruikt als onderpand voor een aantal DeFi-strategieën. De oprichter van MakerDAO, Rune Christensen, legt in zijn blog entry "Endgame" zelfs uit hoe stETH het basis onderpand voor het protocol zou kunnen worden.

Voor een bloeiend en veilig DeFi-ecosysteem zou een beetje meer concurrentie tussen aanbieders zeker gezonder zijn. Danny Ryan, een onderzoeker bij de Ethereum Foundation, is het daarmee eens. In zijn rapport "The Risks of LSD" legt hij uit: "Liquid staking derivatives (LSD) zoals Lido neigen naar kartelvorming en brengen aanzienlijke risico's met zich mee voor Ethereum in termen van toegezegd kapitaal."

Staking lijkt niet langer te gaan over het verzekeren van netwerkbeveiliging, maar steeds meer over het bevorderen van het DeFi ecosysteem. Maar tegen welke prijs?

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven