Nieuws - Aave DAO stemt voor eigen stablecoin

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Aave DAO stemt voor eigen stablecoin

DeFi
Stablecoin
Stablecoins

Het leenplatform lanceert een stablecoin-project en ziet een groot potentieel voor gedecentraliseerde betalingen.

Op 31 juli stemde 99 procent van de Aave-gemeenschap voor de lancering van de eigen stablecoin GHO. Dit moet er nu voor zorgen dat het uitleenplatform binnenkort zijn gedecentraliseerde stablecoin lanceert, ook al was de cryptosector onder enorme druk komen te staan door de ineenstorting van het Terra-ecosysteem. In de nasleep van de crash wonnen gecentraliseerde stablecoins zoals USD Coin (USDC) en Binance USD (BUSD) territorium.

In de DeFi podcast "Bankless", belicht Aave oprichter Stani Kulechov de belangrijkste kenmerken en wordt de stablecoin beschreven als de "eerste over-collateralised stablecoin waar je tegelijkertijd rendement blijft verdienen op je onderpand".

Dit betekent dat GHO decentraal door de gebruikers zal worden beheerd en dat er sprake zal zijn van overcollateralisering om een scenario als dat van Terra (LUNA) te vermijden.

Volgens Kulechov de stablecoin worden gecontroleerd door de Aave-gemeenschap en ook worden ondersteund door verschillende cryptocurrencies op het protocol. Gedistribueerde rente gegenereerd door het mijnen van GHO zal niet naar liquiditeitsverschaffers gaan, maar direct naar de Aave DAO schatkist.

Hoe de stablecoin precies in detail moet werken, is te lezen in de toelichting op de motie in het Aave-forum. In de komende week worden nog meer aanvragen verwacht om over de toegangsparameters te stemmen, dat heeft het hoofd van de ontwikkelaarsafdeling van Aave op Twitter bekendgemaakt.

De volgende stappen

In de tussentijd zijn de ontwikkelaars van de token van plan om contact op te nemen met een IT-beveiligingsbedrijf om de smart contract code te controleren. Aangezien Aave naast Ethereum ook andere blockchains ondersteunt, is het denkbaar dat GHO in de toekomst ook op andere smart contract platforms zal verschijnen.

GHO moet met name worden geïntegreerd in platforms voor schaalvergroting van laag 2, zoals Polygon, Optimism of Arbitrum, om wereldwijd gebruik van betalingen mogelijk te maken.

Kulechov ziet hiervoor potentieel in opkomende markten die getroffen worden door inflatie, waar de binnenlandse munt kan worden omzeild door betalingen met stablecoins. Dit gebeurt echter nog steeds grotendeels via rekeningen op gecentraliseerde cryptobeurzen.

In DeFi is er belangstelling voor GHO. Frax Protocol-oprichter Sam Keizman stelde voor GHO te integreren in de gedecentraliseerde stablecoin-beurs Curve Finance. Dit zou zorgen voor liquiditeit bij de lancering en snelle toepassing in de ruimere DeFi-kosmos.

De mate waarin beleggers en DeFi-gebruikers GHO accepteren zal waarschijnlijk spannend blijven, aangezien gedecentraliseerde stablecoins momenteel kritisch worden bekeken. Met 6,7 miljard dollar aan toegezegd kapitaal is Aave het op twee na grootste DeFi-platform. Er hoeft dus niet noodzakelijk een gebrek aan bereik te zijn.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven