Nieuws - 7 dingen die je moet weten over Bitcoin

Mike Hesp

Door Mike Hesp

7 dingen die je moet weten over Bitcoin

7 dingen die je moet weten over Bitcoin

Bitcoin is een bekend fenomeen aan het worden in de wereld van vandaag. Toch weten veel mensen niet precies wat Bitcoin is en wat je ermee kunt doen. Dit zijn de dingen die je moet weten over Bitcoin als je de cryptowereld induikt.

1 Bitcoin is gedecentraliseerd

Bitcoin heeft geen centrale instelling die controle uitoefent. In plaats daarvan wordt de cryptocurrency bestuurd door een netwerk van deelnemers. Er wordt een consensusmechanisme gebruikt om ervoor te zorgen dat alles goed gebeurt. Dit wordt Proof of Work genoemd.

2 Bitcoin is een blockchain

Om de zaken te vereenvoudigen, wordt vaak gezegd dat Bitcoin is gebaseerd op blockchaintechnologie. Strikt genomen is Bitcoin echter een blockchain. BTC is zelfs de bekendste toepassing van die technologie, die de afgelopen jaren een modewoord is geworden.

3 Transacties zijn niet anoniem

Als je overschrijvingen doet met BTC en ze via de blockchain verstuurt, zijn ze niet anoniem. De cryptocurrency met de hoogste marktkapitalisatie is de slechtst mogelijke keuze voor het uitvoeren van illegale transacties. Met een beetje kennis, de juiste informatie en autoriteit kunnen de transacties op de blockchain vrij nauwkeurig worden getraceerd. Vooral als je je crypto van een gecentraliseerde beurs hebt gekocht. Transacties op de blockchain zijn eenvoudig terug te vinden op de blockexplorer.

4 Bitcoin heeft veel energie nodig

Er valt niets te minimaliseren: om de blockchain veilig te houden, heeft het netwerk veel energie nodig. Dit komt door de Proof of Work consensus. De "miners" zorgen ervoor dat het netwerk veilig is door ingewikkelde rekentaken uit te voeren. Of dit gerechtvaardigd is, moet elke belegger voor zichzelf uitmaken, want het is nog steeds een controversieel onderwerp met veel voor- en tegenstanders.

5 Het aanbod is beperkt

De maximale voorraad BTC is beperkt tot 21 miljoen eenheden. Deze zullen geleidelijk verdeeld worden. Op dit moment zijn de meeste coins al in omloop. Op het moment van schrijven zweven er al 19,4 miljoen BTC rond op exchanges en wallets.

6 Bitcoin halving staat voor de deur

De verdeling van de resterende 1,6 miljoen BTC ligt vast in de code en zal elke 100.000 nieuwe blockchainblokken worden gehalveerd, ruwweg elke vier jaar. De Bitcoin halving is een beloning die miners krijgen voor het veilig houden van de blockchain wordt het komende jaar gehalveerd van 6,25 naar 3,125 bitcoin per blok.

7 Aanboddruk neemt toe

In het verleden heeft de halving regelmatig geleid tot prijsstijgingen van Bitcoin. Dit komt doordat een stijgende vraag samenkomt met een gestaag krimpend aanbod. Of dit de komende jaren opnieuw zal gebeuren, hangt vooral af van de adoptie van Bitcoin.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven