Nieuws - 656 miljoen US dollar verloren in eerste helft van 2023

Mike Hesp

Door Mike Hesp

656 miljoen US dollar verloren in eerste helft van 2023

Scams, criminaliteit en fraude
656 miljoen US dollar verloren in eerste helft van 2023

Alleen al in de eerste helft van 2023 werden cryptocurrencies ter waarde van 656 miljoen US dollar geplunderd. Waarom dit cijfer toch bemoedigend is.

De cryptorsector maakt de balans op: alleen al in de eerste helft van het jaar leidden scams, hacks en rug pulls tot verliezen van 656 miljoen US dollar. Dit maakte het Web3-beveiligingsbedrijf Beosin bekend op Twitter.

Alleen al 471 miljoen US dollar was te wijten aan protocolhacks - in totaal werden er 108 geteld. 108 miljoen US dollar werd buitgemaakt bij phishing scams. Rug pulls nemen de kleinste positie in met iets minder dan 76 miljoen gestolen US dollar.

Op het eerste gezicht lijken deze cijfers astronomisch. In directe vergelijking met voorgaande jaren betekenen ze enorme verbeteringen. In de eerste helft van 2021 werd 1,91 miljard US dollar verloren, vergeleken met 1,69 miljard in de eerste helft van 2022.

Er is ook grote vooruitgang geboekt bij het terugvinden van verloren activa. Beosin schrijft bijvoorbeeld: "Ongeveer 215 miljoen dollar aan gestolen activa werd teruggevonden, wat neerkomt op 45,5 procent van alle gestolen activa. In 2022 werd daarentegen slechts 8 procent teruggevonden."

De ergste cryptohack in de eerste helft van 2023 trof Euler Finance. 195 miljoen US dollar kan worden toegeschreven aan een flash loan aanval op het bedrijf alleen al. Het grootste deel van de gestolen activa werd teruggevonden.

De meerderheid van de verloren activa zijn tokens op de Ethereum blockchain, voegt het toe (meer dan driekwart). Meer dan de helft van de gestolen crypto-activa was te wijten aan kwetsbare smart contract kwetsbaarheden, aldus het bedrijf.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven