Nieuws - 50 jaar voor Sam Bankman-Fried? Verdediging gaat in hoger beroep

Door Ted Maas

50 jaar voor Sam Bankman-Fried? Verdediging gaat in hoger beroep

FTX
Scams, criminaliteit en fraude
50 jaar voor Sam Bankman-Fried? Verdediging gaat in hoger beroep

Met 50 jaar eist de Amerikaanse aanklager aanzienlijk minder dan de maximale straf van 110 jaar voor Sam Bankman-Fried. Toch maakt de verdediging bezwaar.

Op 15 maart vroegen Amerikaanse aanklagers aan Districtsrechter Lewis Kaplan om een gevangenisstraf van 40 tot 50 jaar voor FTX-oprichter Sam Bankman-Fried (SBF). Volgens het rechtbankdocument "loog hij tegen investeerders", gaf hij vervalste documenten door en "pompte hij miljoenen dollars aan illegale donaties in het politieke systeem". De gevangenisstraf is bedoeld om een sterk signaal af te geven aan financiële fraudeurs.

Het juridische team van SBF maakt nu bezwaar: de gevangenisstraf van maximaal 50 jaar "verdraait de werkelijkheid" en schildert de voormalige crypto-ondernemer af als een "superschurk". Dit is geen gerechtigheid, volgens een brief die Bloomberg in handen kreeg.

De eis van de aanklager ligt ver onder de gevangenisstraf van 110 jaar die wordt aanbevolen in de Amerikaanse strafmaatrichtlijnen. De verdediging eist minder dan zeven jaar gevangenisstraf. SBF werd in november vorig jaar schuldig bevonden aan fraude, witwassen en samenzwering. Rechter Kaplan zal naar verwachting op 28 maart een uitspraak doen over de uiteindelijke straf.

Ondertussen lijkt het leven in de gevangenis niet bijzonder goed te gaan voor de cryptofraudeur. In een interview beschreef een medegevangene SBF als verwaarloosd en uitgemergeld. "Hij ziet eruit als een tandenstoker en doucht niet."

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven